Żur kujawski

  • 19.11.2018.
  • Średnio trudne
  • 4
  • 50 min

Składniki

  • butelka żurku kujawskiego
  • 0,5 kg ziemniaków
  • 1 cebula
  • 4 laski białej kiełbasy
  • 4 jajka ugotowane na twardo
  • Wędzona słonina potrzebna na skwarki
  • 2 liście laurowy
  • ziele angielskie
  • 10 ziarenek czarnego pieprzu
  • 2 łyżki majeranku
  • Vegeta
  • sól i pieprz do smaku
  • mały okrągły chlebek lub bułki

Sposób przygotowania

  1. 1.
    Ziemniaki obieramy, kroimy w kosteczkę, a następnie zalewamy wodą. Dodajemy liście laurowe, ziele angielskie, 10 ziarenek czarnego pieprzu, Vegetę, a następnie gotujemy do momentu aż ziemniaczki będą miękkie.
  2. 2.
    W międzyczasie na rozgrzanej patelni wytapiamy słoninkę oraz przysmażamy pokrojoną białą kiełbaskę dodajemy również posiekaną cebulkę i smażymy do zeszklenia.
  3. 3.
    Gotujemy jajka na twardo, oraz odkrawamy górną część chlebka (lub bułki), tak aby pozostała część była znacznie większa, i właśnie w tej części wydrążamy dziurę.
  4. 4.
    Gdy ziemniaki mamy już ugotowane dodajemy tam przysmażone kiełbaski, cebulkę i wlewamy żurek z butelki. Gotujemy jeszcze chwilę, a także doprawiamy majerankiem, pieprzem, Vegetą. Jeżeli jest za kwaśny dodajemy odrobinę cukru.
  5. 5.
    Tak przyrządzony żurek wlewamy do wydrążonego wcześniej chlebka, a w środek dodajemy również pokrojone w ćwiartki jajko na twardo.