Szanujemy Twoja prywatność

Używamy cookies, aby nasza strona internetowa działała prawidłowo i aby stale ulepszać nasze usługi. W przypadku wyłączenia korzystania z plików cookie niektóre części tej witryny mogą być niedostępne. Więcej szczegółów w Warunkach użytkowania.

Rodzaje Cookies: Techniczne, Marketingowe

Ustawienia

Zupa ziemniaczana z grzybami

  • 27.05.2005.
  • Średnio trudne
  • 6
  • 40 min

Grzyby pod względem jakości mogą nieraz zastąpić mięso, a jeśli chodzi o smak często go przewyższają, szczególnie dodane do zupy.

Składniki

  • 800 g ziemniaków
  • 500 g grzybów (pieczarki, podgrzybki)
  • 20 g suszonych borowików
  • 100 g cebuli
  • 50 g masła
  • 1 łyżka Vegety
  • szczypta pieprzu
  • 100 ml białego wina
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • Dodatki:
  • 100 ml śmietany
  • 1 łyżka posiekanej natki pietruszki

Sposób przygotowania

  1. 1.
    Posiekaną cebulę krótko podsmażyć na maśle. Dodać pokrojone w ćwiartki grzyby i suszone borowiki, namoczone uprzednio przez ok. 10 minut w zimnej wodzie.
  2. 2.
    Dusić przez około 10 minut, a następnie dodać obrane ziemniaki pokrojone w kostkę. Przyprawić Vegetą, pieprzem i dolać wodę, tak aby zakryła wszystkie składniki.
  3. 3.
    Gotować na małym ogniu przez ok. 20 minut. Dodać mąkę ziemniaczaną rozrobioną w odrobinie wody, oraz wino i gotować jeszcze ok. 2 minuty.

Sposób podania

Posypać natką pietruszki i podawać ze śmietaną.

Porada

Do tej zupy świetnie pasują podsmażone kosteczki chleba.

Tabela energii i wartości odżywczych

Wartości energetyczne i odżywcze na jedną porcję (np. dla 1 osoby). W przypadku deserów wartości energetyczne i odżywcze dotyczą porcji 100 g.

Wartość odżywcza Jednostka miary Ilość K RDA (%) M RDA (%)
Wartość energetyczna kcal / kJ 215 / 899 - -
Tłuszcz g 9,42 - -
Węglowodany g 25,77 - -
Błonnik g 5,14 - -
Białko g 6,82 - -
Sól g 1,67 0 0
Witamina A μg 362,95 9 7
Witamina D μg 70,74 35 35
Witamina C mg 19,93 27 22
Witamina B3 mg 6,69 48 33
Potas (K) mg 930,30 25 25
Wapń (Ca) mg 73,50 7 7
Fosfor (P) mg 164,27 21 21

* Referencyjna Wartość Spożywcza dla przeciętnej Kobiety (2000 kcal) i Mężczyzny (2900 kcal) w wieku 25-50 lat. (Źródło: Raporty DRI - Macronutrients, Elements, Vitamins, www.nap.edu; Genesis R&D and Podravka d.d.)