Sposób przygotowania
-
1.
W naczyniu z szerokim dnem roztopić masło i chwilę podsmażyć czosnek i cebulę.
-
2.
Dodać oczyszczone karczochy, obrane i pokrojone w kostkę ziemniaki, łyżeczkę Vegety ziołowej i wodę. Gotować na wolnym ogniu oko…ło 30 minut, dopóki karczochy nie zmiękną.
-
3.
Następnie warzywa z odrobiną wywaru przetrzeć w mikserze i usunąć twarde włókna z karczochów.
-
4.
Masę przełożyć do naczynia, połączyć z pozostałym wywarem powstałym z gotowania warzyw. Dodać odrobinę wody, łyżeczkę Vegety ziołowej, śmietanę i sok z cytryny. Zagotować.
Sposób podania
Zupę serwować posypaną migdałami.
Porada
Do zupy-krem z karczochów można podać grzanki z pieczywa.