Szanujemy Twoja prywatność

Używamy cookies, aby nasza strona internetowa działała prawidłowo i aby stale ulepszać nasze usługi. W przypadku wyłączenia korzystania z plików cookie niektóre części tej witryny mogą być niedostępne. Więcej szczegółów w Warunkach użytkowania.

Rodzaje Cookies: Techniczne, Marketingowe

Rodzaje Cookies: Techniczne, Marketingowe
Ustawienia

Zupa z karczochów

  • 28.05.2007.
  • Łatwe
  • 4 – 6
  • 45 min

Niektórzy odczuwają głód już od samego czytania składników przepisu, innym potrzebne są silniejsze wizualne bodźce. W każdym przypadku kubeczki smakowe z radością odbiorą propozycję zupy z karczochów.

Składniki 4 – 6 

  • 40 g masła
  • 2 łyżki posiekanej cebuli
  • 2 ząbki wyciśniętego czosnku
  • 500 g karczochów
  • 200 g ziemniaków
  • 2 łyżeczki Vegety ziołowej
  • 1 l wody
  • 100 ml śmietany do gotowania
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • Do udekorowania:
  • 200 g opiekanych grubo pokrojonych migdałów

Sposób przygotowania

  1. 1.
    W naczyniu z szerokim dnem roztopić masło i chwilę podsmażyć czosnek i cebulę.
  2. 2.
    Dodać oczyszczone karczochy, obrane i pokrojone w kostkę ziemniaki, łyżeczkę Vegety ziołowej i wodę. Gotować na wolnym ogniu oko…ło 30 minut, dopóki karczochy nie zmiękną.
  3. 3.
    Następnie warzywa z odrobiną wywaru przetrzeć w mikserze i usunąć twarde włókna z karczochów.
  4. 4.
    Masę przełożyć do naczynia, połączyć z pozostałym wywarem powstałym z gotowania warzyw. Dodać odrobinę wody, łyżeczkę Vegety ziołowej, śmietanę i sok z cytryny. Zagotować.

Sposób podania

Zupę serwować posypaną migdałami.

Porada

Do zupy-krem z karczochów można podać grzanki z pieczywa.

Tabela energii i wartości odżywczych

Wartości energetyczne i odżywcze na jedną porcję (np. dla 1 osoby). W przypadku deserów wartości energetyczne i odżywcze dotyczą porcji 100 g.

Wartość odżywcza Jednostka miary Ilość K RDA (%) M RDA (%)
Wartość energetyczna kcal / kJ 328 / 1.371 - -
Tłuszcz g 24,96 - -
Węglowodany g 21,60 - -
Błonnik g 9,47 - -
Białko g 10,24 - -
Sól g 1,06 0 0
Witamina A μg 398,87 10 8
Witamina D μg 6,47 3 3
Witamina E mg 12,40 56 56
Witamina C mg 13,15 18 15
Potas (K) mg 645,44 17 17
Wapń (Ca) mg 157,54 16 16
Fosfor (P) mg 255,77 32 32

* Referencyjna Wartość Spożywcza dla przeciętnej Kobiety (2000 kcal) i Mężczyzny (2900 kcal) w wieku 25-50 lat. (Źródło: Raporty DRI - Macronutrients, Elements, Vitamins, www.nap.edu; Genesis R&D and Podravka d.d.)