Szanujemy Twoja prywatność

Używamy cookies, aby nasza strona internetowa działała prawidłowo i aby stale ulepszać nasze usługi. W przypadku wyłączenia korzystania z plików cookie niektóre części tej witryny mogą być niedostępne. Więcej szczegółów w Warunkach użytkowania.

Rodzaje Cookies: Techniczne, Marketingowe

Rodzaje Cookies: Techniczne, Marketingowe
Ustawienia

Zupa z kapusty włoskiej z serem

  • 08.01.2007.
  • Łatwe
  • 4
  • 30 min

Na tradycyjnym stole słoweńskim trudno uniknąć zup i dań jednogarnkowych. Słynne są zupy pieczarkowe, grzybowe, ziemniaczane… warto również spróbować smaczną i prostą zupę z kapusty włoskiej z serem.

Składniki

  • 100 g suszonego i wędzonego boczku (panceta)
  • 4 ząbki czosnku
  • 500 g kapusty włoskiej
  • 2 łyżeczki Vegety
  • 4 łyżki ugotowanego ryżu
  • 60 g tartego parmezanu

Sposób przygotowania

  1. 1.
    Suszony i wędzony boczek (panceta) pokroić w kosteczki i krótko podsmażyć.
  2. 2.
    Dodać wyciśnięty czosnek i zalać wodą.
  3. 3.
    Gdy woda zacznie się gotować, dodać posiekaną kapustę włoską oraz Vegetę i gotować dopóki kapusta nie stanie się miękka.

Sposób podania

Zupę serwować z ugotowanym ryżem i tartym serem.

Porada

Ryż można zastąpić ugotowanymi, pokrojonymi w kosteczki ziemniakami.

Tabela energii i wartości odżywczych

Wartości energetyczne i odżywcze na jedną porcję (np. dla 1 osoby). W przypadku deserów wartości energetyczne i odżywcze dotyczą porcji 100 g.

Wartość odżywcza Jednostka miary Ilość K RDA (%) M RDA (%)
Wartość energetyczna kcal / kJ 284 / 1.187 - -
Tłuszcz g 17,09 - -
Węglowodany g 17,16 - -
Błonnik g 2,62 - -
Białko g 17,63 - -
Sól g 2,83 0 0
Witamina A μg 11.215,50 280 224
Witamina D μg 7,20 4 4
Witamina C mg 159,55 213 177
Witamina B3 mg 5,33 38 27
Potas (K) mg 712,69 19 19
Wapń (Ca) mg 357,34 36 36
Fosfor (P) mg 268,09 34 34

* Referencyjna Wartość Spożywcza dla przeciętnej Kobiety (2000 kcal) i Mężczyzny (2900 kcal) w wieku 25-50 lat. (Źródło: Raporty DRI - Macronutrients, Elements, Vitamins, www.nap.edu; Genesis R&D and Podravka d.d.)