Szanujemy Twoja prywatność

Używamy cookies, aby nasza strona internetowa działała prawidłowo i aby stale ulepszać nasze usługi. W przypadku wyłączenia korzystania z plików cookie niektóre części tej witryny mogą być niedostępne. Więcej szczegółów w Warunkach użytkowania.

Rodzaje Cookies: Techniczne, Marketingowe

Rodzaje Cookies: Techniczne, Marketingowe
Ustawienia

Zupa z borowików z kaszą gryczaną

  • 07.04.2005.
  • Łatwe
  • 6 – 8
  • 40 min

Kasza gryczana posiada duże wartości odżywcze i jest lekkostrawna. W zimowych dniach doskonale smakuje, podawana z zupą z świeżych lub suszonych borowików.

Składniki 6 – 8 

  • 200 g kaszy gryczanej
  • 300 g świeżych borowików
  • 60 g cebuli
  • 2 łyżki oleju
  • 1 łyżka Vegety
  • pieprz
  • 2 l wody
  • 1 łyżka posiekanej natki pietruszki

Sposób przygotowania

  1. 1.
    Borowiki oczyścić, pokroić, polać wrzątkiem i odcedzić. Kaszę opłukać ciepłą wodą.
  2. 2.
    Cebulę posiekać i obsmażyć na oleju, dodać borowiki, kaszę, Vegetę, pieprz i zalać wodą.
  3. 3.
    Zupę gotować około 20 minut.

Sposób podania

Przed podaniem posypać posiekaną natką pietruszki.

Porada

Świeże borowiki można zastąpić 50 g suszonych borowików, które przed gotowaniem moczymy w ciepłej wodzie.

Tabela energii i wartości odżywczych

Wartości energetyczne i odżywcze na jedną porcję (np. dla 1 osoby). W przypadku deserów wartości energetyczne i odżywcze dotyczą porcji 100 g.

Wartość odżywcza Jednostka miary Ilość K RDA (%) M RDA (%)
Wartość energetyczna kcal / kJ 129 / 539 - -
Tłuszcz g 4,26 - -
Węglowodany g 21,17 - -
Błonnik g 2,97 - -
Białko g 3,81 - -
Sól g 0,62 0 0
Witamina A μg 24,37 1 0
Witamina D μg 28,50 14 14
Witamina E mg 2,66 12 12
Witamina B3 mg 3,87 28 19
Potas (K) mg 233,17 6 6
Fosfor (P) mg 121,49 15 15
Magnez mg 59,99 20 15

* Referencyjna Wartość Spożywcza dla przeciętnej Kobiety (2000 kcal) i Mężczyzny (2900 kcal) w wieku 25-50 lat. (Źródło: Raporty DRI - Macronutrients, Elements, Vitamins, www.nap.edu; Genesis R&D and Podravka d.d.)