Szanujemy Twoja prywatność

Używamy cookies, aby nasza strona internetowa działała prawidłowo i aby stale ulepszać nasze usługi. W przypadku wyłączenia korzystania z plików cookie niektóre części tej witryny mogą być niedostępne. Więcej szczegółów w Warunkach użytkowania.

Rodzaje Cookies: Techniczne, Marketingowe

Rodzaje Cookies: Techniczne, Marketingowe
Ustawienia

Zupa owocowa z wiśni

  • 06.05.2005.
  • Łatwe
  • 4
  • 30 min

W tym przepisie pochodzącym z Węgier, używa się śmietany i dość dużej ilości cukru, a my proponujemy, aby je zamienić lekkim mlekiem ryżowym i słodzikiem.

Składniki

  • 300 g mrożonych wiśni bez pestek
  • 300 ml wody
  • 4 tabletki słodzika
  • 1 cukier waniliowy
  • 200 ml mleka ryżowego
  • 1/2 łyżeczki Vegety
  • szczypta soli
  • 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej

Sposób przygotowania

  1. 1.
    Wiśnie zalać wodą, dodać słodzik i gotować przez ok. 5 minut.
  2. 2.
    Połowę wiśni wyjąć, rozdrobnić w malakserze i włożyć z powrotem do naczynia z wiśniami i sokiem.
  3. 3.
    Dodać cukier waniliowy, mleko ryżowe, Vegetę, sól i mąkę ziemniaczaną rozrobioną uprzednio w odrobinie wody i gotować przez około minutę.

Sposób podania

Zupę owocową z wiśni podawać na zimno.

Porada

Zupę można wzbogacić tartym jabłkiem (100 g).

Tabela energii i wartości odżywczych

Wartości energetyczne i odżywcze na jedną porcję (np. dla 1 osoby). W przypadku deserów wartości energetyczne i odżywcze dotyczą porcji 100 g.

Wartość odżywcza Jednostka miary Ilość K RDA (%) M RDA (%)
Wartość energetyczna kcal / kJ 65 / 272 - -
Tłuszcz g 0,42 - -
Węglowodany g 13,86 - -
Błonnik g 1,20 - -
Białko g 2,45 - -
Sól g 0,95 0 0
Witamina A μg 758,12 19 15
Witamina D μg 20,71 10 10
Witamina C mg 1,78 2 2
Witamina B3 mg 0,64 5 3
Potas (K) mg 179,08 5 5
Wapń (Ca) mg 75,15 8 8
Fosfor (P) mg 64,43 8 8

* Referencyjna Wartość Spożywcza dla przeciętnej Kobiety (2000 kcal) i Mężczyzny (2900 kcal) w wieku 25-50 lat. (Źródło: Raporty DRI - Macronutrients, Elements, Vitamins, www.nap.edu; Genesis R&D and Podravka d.d.)