Zupa krem z warzyw

  • 14.04.2005.
  • Średnio trudne
  • 4 – 6
  • 50 min

Zupa krem z warzyw z Finlandii, jest kombinacją różnych warzyw, a szczególny smak temu daniu nadają krewetki. W Finlandii taką zupę serwuje się latem, ale z pewnością będzie smakowała i zimą.

Składniki 4 – 6 

  • 350 g kalafiora
  • 150 g mrożonej mieszanki groszku i marchewki
  • 300 g ziemniaków
  • 200 g zielonej fasolki szparagowej
  • 50 g rzodkiewki
  • 1,5 l wody
  • 2 łyżeczki cukru
  • 1 łyżeczka soli
  • 200 g krewetek
  • 50 g masła
  • 25 g mąki
  • 500 ml mleka
  • 200 ml śmietany
  • 1 łyżka Vegety
  • 2 żółtka
  • 2 łyżki posiekanego koperku

Sposób przygotowania

  1. 1.
    Kalafior umyć i rozdzielić na różyczki, a obrane ziemniaki pokroić w kostki.
  2. 2.
    Do wrzącej wody dodać sól, cukier, kalafior, ziemniaki, rzodkiewkę, fasolkę szparagową, marchewkę i groszek. Warzywa gotować na wolnym ogniu około 10 minut.
  3. 3.
    Dodać krewetki i jeszcze chwilę pogotować. Warzywa i krewetki odcedzić, a część zupy zachować.
  4. 4.
    Na maśle podsmażyć mąkę, dodać mleko, Vegetę, pół śmietany i wszystko gotować około 5 minut.
  5. 5.
    Dodać ugotowane warzywa z krewetkami i gotować jeszcze około 5 minut.
  6. 6.
    Garnek z gorącą zupą odstawić z ognia i dodać żółtka wymieszane z śmietaną i 2-3 łyżki zupy.

Sposób podania

Zupę posypać posiekanym koperkiem i serwować.

Porada

Część mleka można zastąpić wywarem z warzyw.

Tabela energii i wartości odżywczych

Wartości energetyczne i odżywcze na jedną porcję (np. dla 1 osoby). W przypadku deserów wartości energetyczne i odżywcze dotyczą porcji 100 g.

Wartość odżywcza Jednostka miary Ilość K RDA (%) M RDA (%)
Wartość energetyczna kcal / kJ 348 / 1.455 - -
Tłuszcz g 20,72 - -
Węglowodany g 27,46 - -
Błonnik g 4,45 - -
Białko g 15,46 - -
Sól g 4,46 0 0
Witamina A μg 3.048,10 76 61
Witamina D μg 106,75 53 53
Witamina C mg 38,64 52 43
Witamina B3 mg 5,66 40 28
Potas (K) mg 644,45 17 17
Wapń (Ca) mg 192,76 19 19
Fosfor (P) mg 244,20 31 31

* Referencyjna Wartość Spożywcza dla przeciętnej Kobiety (2000 kcal) i Mężczyzny (2900 kcal) w wieku 25-50 lat. (Źródło: Raporty DRI - Macronutrients, Elements, Vitamins, www.nap.edu; Genesis R&D and Podravka d.d.)