Zupa-krem z kalafiora z grzankami

  • 25.09.2014.
  • Łatwe

Kalafior zaliczany jest do najcenniejszych warzyw ze względu na swoje walory smakowe i dietetyczne. Przygotuj tą lekką i zdrową zupę już dziś, nie ma to jak zupa krem z grzankami!

Składniki

  • 500 g kalafior
  • 200 g por
  • 1 pęczek natka pietruszki
  • 100 g marchewka
  • 100 ml śmietana do zupy
  • 20 g masło
  • 2 łyżeczki mąka ziemniaczana
  • szczypta tartej gałki muszkatołowej
  • 1 łyżeczka sok z cytryny
  • 2 kostki Kostka Warzywna Vegeta
  • szczypiorek

Sposób przygotowania

  1. 1.
    Kalafior, marchewkę i pora pokrój na duże kawałki, włóż do wrzątku. Wrzuć dwie kostki Bulionu Warzywnego Vegeta. Gotuj przez 15 minut, pod koniec dodaj posiekaną natkę pietruszki.
  2. 2.
    Warzywa odcedź i jeszcze ciepłe rozdrobnij w blenderze, dodając odrobinę ciepłego wywaru z warzyw. Do zmielonych warzyw dodaj około 500 ml wody i 200 ml pozostałego wywaru z warzyw, szczyptę gałki muszkatołowej i masło. Krótko podgotuj.
  3. 3.
    Do śmietany dodaj mąkę ziemniaczaną, dodaj do zupy i krótko podgotuj.
  4. 4.
    Przed podaniem wlej 1 łyżeczkę soku z cytryny i wymieszaj. Serwuj z grzankami.