Zupa krem z cukinii

  • 27.11.2003.
  • Średnio trudne
  • 6
  • 40 min

Zupy-krem są bardzo smaczne, szczególnie ta lekka zupa z cukinii. Lekko zagęszczona może być podawana jako sos.

Składniki

  • 600 g cukinii
  • 300 g ziemniaków
  • 80 g cebuli
  • 1-2 ząbki czosnku
  • 100 ml śmietany do zup
  • 1,5 l wody
  • 2 łyżki masła
  • 2-3 łyżki soku z cytryny
  • 1 łyżka Vegety

Sposób przygotowania

  1. 1.
    Masło rozgrzać i zeszklić na nim poszatkowaną cebulę. Następnie dodać pokrojoną cukinię i chwilę dusić razem.
  2. 2.
    Dodać pokrojone ziemniaki, 1 l wody, Vegetę i gotować przez ok. 20 minut.
  3. 3.
    Na końcu dodać przeciśnięty czosnek.
  4. 4.
    Rozdrobnić ugotowane warzywa, dodać pozostałą wodę, śmietanę i sok z cytryny i jeszcze chwilę gotować razem.

Sposób podania

Zupę krem z cukinii można podawać z pokrojonym w kostkę serem mozarella.

Porada

Do zupy zamiast soku z cytryny można dodać parę kropli octu basamicznego.

Tabela energii i wartości odżywczych

Wartości energetyczne i odżywcze na jedną porcję (np. dla 1 osoby). W przypadku deserów wartości energetyczne i odżywcze dotyczą porcji 100 g.

Wartość odżywcza Jednostka miary Ilość K RDA (%) M RDA (%)
Wartość energetyczna kcal / kJ 137 / 573 - -
Tłuszcz g 7,46 - -
Węglowodany g 16,46 - -
Błonnik g 1,98 - -
Białko g 2,52 - -
Sól g 2,07 0 0
Witamina A μg 488,89 12 10
Witamina D μg 3,62 2 2
Witamina C mg 13,79 18 15
Witamina B3 mg 1,45 10 7
Potas (K) mg 376,10 10 10
Wapń (Ca) mg 47,82 5 5
Fosfor (P) mg 64,99 8 8

* Referencyjna Wartość Spożywcza dla przeciętnej Kobiety (2000 kcal) i Mężczyzny (2900 kcal) w wieku 25-50 lat. (Źródło: Raporty DRI - Macronutrients, Elements, Vitamins, www.nap.edu; Genesis R&D and Podravka d.d.)