Zupa-krem marchewkowa

  • 25.09.2014.
  • Łatwe

Zupy to ważny element naszego menu. Rozgrzewają, są odżywcze i łatwe w przygotowaniu. Miejmy je w planach kulinarnych przez cały rok.

Składniki

  • 3 łyżki oliwa z oliwek
  • 1 szt. czerwona papryka
  • 1 szt. cebula
  • 2 ząbki czosnek
  • 1 łyżeczka świeży starty imbir
  • 600 g marchew
  • ½ łyżeczki kolendra
  • 1 szt. Kostka wołowa Vegeta
  • sól
  • pieprz
  • 200 ml Przecier Pomidorowy Podravka
  • 1 łyżka na porcję zupy śmietana

Sposób przygotowania

  1. 1.
    Na rozgrzanej oliwie z oliwek krótko podsmaż pokrojoną cebulę i paprykę pokrojoną w kostkę.
  2. 2.
    Dodaj marchew pokrojoną w plasterki, czosnek, imbir i kolendrę. Wlej 500 ml bulionu przygotowanego z Bulionu Wołowego Vegeta. Gotuj ok. 20 min, aż warzywa będą miękkie.
  3. 3.
    Zdejmij zupę z ognia i zmiksuj blenderem. Dodaj Przecier Pomidorowy Podravka i zagotuj ponownie.
  4. 4.
    Jeśli to konieczne, dodaj sól i pieprz do smaku. Dodaj 1 łyżkę śmietany na jedną porcję zupy.

Porada

W ten sam sposób możesz przygotować zupę z dyni. Jeśli lubisz ostry smak, dodaj pokrojoną paprykę chili.