Szanujemy Twoja prywatność

Używamy cookies, aby nasza strona internetowa działała prawidłowo i aby stale ulepszać nasze usługi. W przypadku wyłączenia korzystania z plików cookie niektóre części tej witryny mogą być niedostępne. Więcej szczegółów w Warunkach użytkowania.

Rodzaje Cookies: Techniczne, Marketingowe

Rodzaje Cookies: Techniczne, Marketingowe
Ustawienia

Zupa grzybowa

  • 27.10.2005.
  • Średnio trudne
  • 6
  • 50 min

Trudno sobie wyobrazić zimę w klimacie kontynentalnym bez gęstych, sycących zup. Głównym składnikiem tych krzepiących dań są grzyby, skarb lasów. Z Litwy pochodzi przepis, który mógłby pochodzić również z regionów kontynentalnej Chorwacji.

Składniki

  • 3-4 łyżki oleju
  • 100 g boczku wędzonego pokrojonego w kostkę
  • 100 g posiekanej cebuli
  • 300 g boczniaków
  • 250 g pieczarek
  • 3-4 ziarna pieprzu
  • liść laurowy
  • 400 g ziemniaków
  • 2 ząbki przeciśniętego czosnku
  • 1 łyżka Vegety
  • 1,2 l wody
  • 200 ml śmietany do zup
  • 1 łyżka posiekanego świeżego koperku

Sposób przygotowania

  1. 1.
    Na oleju krótko obsmażyć boczek i cebulę, dodać pokrojone boczniaki, pieczarki, pieprz, liść laurowy i pod przykryciem dusić na wolnym ogniu około 10-15 minut.
  2. 2.
    Dodać obrane ziemniaki pokrojone w kostkę, czosnek, Vegetę i zalać gorącą wodą.
  3. 3.
    Gotować na wolnym ogniu około 15 minut, a pod koniec dodać śmietanę i koperek. Doprowadzić do wrzenia.

Sposób podania

Ciepłą zupę serwować z czarnym chlebem.

Porada

Podczas duszenia do świeżych grzybów można dodać 10 g suszonych borowików, wcześniej namoczonych w wodzie.

Tabela energii i wartości odżywczych

Wartości energetyczne i odżywcze na jedną porcję (np. dla 1 osoby). W przypadku deserów wartości energetyczne i odżywcze dotyczą porcji 100 g.

Wartość odżywcza Jednostka miary Ilość K RDA (%) M RDA (%)
Wartość energetyczna kcal / kJ 347 / 1.450 - -
Tłuszcz g 26,18 - -
Węglowodany g 20,64 - -
Błonnik g 2,62 - -
Białko g 9,23 - -
Sól g 1,29 0 0
Witamina A μg 324,36 8 6
Witamina D μg 83,45 42 42
Witamina E mg 7,53 34 34
Witamina C mg 15,42 21 17
Potas (K) mg 708,48 19 19
Wapń (Ca) mg 47,82 5 5
Fosfor (P) mg 208,86 26 26

* Referencyjna Wartość Spożywcza dla przeciętnej Kobiety (2000 kcal) i Mężczyzny (2900 kcal) w wieku 25-50 lat. (Źródło: Raporty DRI - Macronutrients, Elements, Vitamins, www.nap.edu; Genesis R&D and Podravka d.d.)