Szanujemy Twoja prywatność

Używamy cookies, aby nasza strona internetowa działała prawidłowo i aby stale ulepszać nasze usługi. W przypadku wyłączenia korzystania z plików cookie niektóre części tej witryny mogą być niedostępne. Więcej szczegółów w Warunkach użytkowania.

Rodzaje Cookies: Techniczne, Marketingowe

Rodzaje Cookies: Techniczne, Marketingowe
Ustawienia

Zupa cebulowa

  • 25.02.2004.
  • Łatwe
  • 4 – 6
  • 40 min

Potrzeba jest matką wynalazku. Dlatego sporo przepisów obfituje w niezwykłe kombinacje dostępnych składników. Także i to zestawienie cebuli i piwa jest typową kombinacją kuchni niemieckiej.

Składniki 4 – 6 

  • 500 g cebuli
  • 50 g masła
  • 1 jabłko
  • 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej
  • 1 l wody
  • 2 kostki mięsne
  • 100 ml piwa
  • pieprz biały
  • 1 łyżeczki suszonego majeranku
  • Do serwowania:
  • 1 łyżka posiekanego szczypiorku
  • 80 g tartego ementalera

Sposób przygotowania

  1. 1.
    Cebulę pokroić na talarki i krótko obsmażyć na maśle.
  2. 2.
    Dodać obrane jabłko pokrojone w plastry i dalej dusić około 10 minut.
  3. 3.
    Zalać wrzącą wodą, dodać kostki mięsne, piwo, pieprz, majeranek i razem gotować około 10 minut.
  4. 4.
    Pod koniec dodać mąkę ziemniaczaną rozpuszczoną w odrobinie wody.

Sposób podania

Zupę posypać posiekanym szczypiorkiem i tartym serem.

Porada

Do zupy można dodać grzanki z pokrojonego chleba.

Tabela energii i wartości odżywczych

Wartości energetyczne i odżywcze na jedną porcję (np. dla 1 osoby). W przypadku deserów wartości energetyczne i odżywcze dotyczą porcji 100 g.

Wartość odżywcza Jednostka miary Ilość K RDA (%) M RDA (%)
Wartość energetyczna kcal / kJ 178 / 744 - -
Tłuszcz g 11,00 - -
Węglowodany g 12,00 - -
Błonnik g 2,00 - -
Białko g 5,00 - -
Sól g 0,31 0 0
Witamina A μg 290,00 7 6
Witamina D μg 10,00 5 5
Witamina C mg 6,00 8 7
Witamina B3 mg 0,00 0 0
Potas (K) mg 177,00 5 5
Wapń (Ca) mg 158,00 16 16
Fosfor (P) mg 118,00 15 15

* Referencyjna Wartość Spożywcza dla przeciętnej Kobiety (2000 kcal) i Mężczyzny (2900 kcal) w wieku 25-50 lat. (Źródło: Raporty DRI - Macronutrients, Elements, Vitamins, www.nap.edu; Genesis R&D and Podravka d.d.)