Sposób przygotowania
-
1.
Umyć i osuszyć kurczaka. Posypać Vegetą do złocistego kurczaka i natrzeć przyprawą mięso, zarówno na zewnątrz jak i wewnątrz. Umieścić kurczaka w brytfannie. Wymieszać olej i miód ze szczyptą mielonego czarnego pieprzu i tak przygotowaną marynatę rozprowadzić po kurczaku.
-
2.
Jabłka pokroić na ćwiarki usuwając gniazda nasion, polać sokiem z cytryny i na chwilę odstawić, a następnie dodać do brytfanny.
-
3.
Piec w piekarniku nagrzanym do temperatury 180 ° C przez około 90 minut. W trakcie pieczenia podlewać tłuszczem lub niewielką ilością wody, aby mięso nie było suche.
Sposób podania
Podawać z pieczonymi jabłkami i ulubionymi warzywami.
Porada
Obrać skórkę z upieczonych jabłek, dodać trochę wywaru z brytfanny i zmiksować aby powstał aromatyczny sos. Dodanie połowy cytryny do środka kurczka sprawi, że będzie on delikatny i soczysty.