Złocisty kurczak z jabłkami

  • 19.10.2015.
  • Łatwe
  • 4
  • 100 min

Pieczony kurczak z pysznymi pieczonymi jabłkami to wystawne danie dla całej rodziny.

Składniki

  • 1 cały świeży kurczak (1,2 kg)
  • 1 opakowanie Vegety do Złocistego Kurczaka
  • Sól
  • 2 łyżki oleju
  • 2 łyżeczki miodu wielokwiatowego Podravka
  • mielony czarny pieprz
  • 800 g jabłek
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 50 ml białego wina

Sposób przygotowania

  1. 1.
    Umyć i osuszyć kurczaka. Posypać Vegetą do złocistego kurczaka i natrzeć przyprawą mięso, zarówno na zewnątrz jak i wewnątrz. Umieścić kurczaka w brytfannie. Wymieszać olej i miód ze szczyptą mielonego czarnego pieprzu i tak przygotowaną marynatę rozprowadzić po kurczaku.
  2. 2.
    Jabłka pokroić na ćwiarki usuwając gniazda nasion, polać sokiem z cytryny i na chwilę odstawić, a następnie dodać do brytfanny.
  3. 3.
    Piec w piekarniku nagrzanym do temperatury 180 ° C przez około 90 minut. W trakcie pieczenia podlewać tłuszczem lub niewielką ilością wody, aby mięso nie było suche.

Sposób podania

Podawać z pieczonymi jabłkami i ulubionymi warzywami.

Porada

Obrać skórkę z upieczonych jabłek, dodać trochę wywaru z brytfanny i zmiksować aby powstał aromatyczny sos. Dodanie połowy cytryny do środka kurczka sprawi, że będzie on delikatny i soczysty.

Tabela energii i wartości odżywczych

Wartości energetyczne i odżywcze na jedną porcję (np. dla 1 osoby). W przypadku deserów wartości energetyczne i odżywcze dotyczą porcji 100 g.

Wartość odżywcza Jednostka miary Ilość K RDA (%) M RDA (%)
Wartość energetyczna kcal / kJ 2091 / 8.740 - -
Tłuszcz g 211,55 - -
- Nasycone kwasy tłuszczowe g 61,81 - -
- Jednonienasycone kwasy tłuszczowe g 92,26 - -
- Wielonienasycone kwasy tłuszczowe g 47,28 - -
Węglowodany g 35,17 - -
Błonnik g 5,44 - -
Białko g 12,15 - -
Sól g 0,23 0 0
Witamina A μg 1.634,53 41 33
Witamina D μg 0,00 0 0
Witamina B3 mg 7,86 56 39
Kwas pantotenowy mg 0,70 10 10
Potas (K) mg 443,37 12 12
Wapń (Ca) mg 37,17 4 4

* Referencyjna Wartość Spożywcza dla przeciętnej Kobiety (2000 kcal) i Mężczyzny (2900 kcal) w wieku 25-50 lat. (Źródło: Raporty DRI - Macronutrients, Elements, Vitamins, www.nap.edu; Genesis R&D and Podravka d.d.)