Złocisty kurczak po krakowsku

  • 19.11.2018.
  • Średnio trudne
  • 6
  • 130 min

Składniki

  • 1 kurczak
  • 10 dag kaszy krakowskiej (gryczanej)
  • 1 białko
  • 1 jajko
  • szklanka wody
  • 5 dag masła
  • Vegeta
  • Mielona papryka
  • pieprz
  • ulubione przyprawy (do drobiu)
  • zielenina (szczypiorek i pietruszka)
  • 3 łyżki oleju słonecznikowego

Sposób przygotowania

  1. 1.
    Kurczaka nacieramy Vegetą, pieprzem i papryką, skrapiamy lekko olejem, wkładamy przykrytego na całą noc do lodówki.
  2. 2.
    Suchą kaszę należy wymieszać z białkiem, podsmażyć na łyżce masła, dodać wodę i ugotować na sypko. Do ostudzonej kaszy dodajemy posiekaną zieleninę, jajko i pozostałe masło. Kaszę należy wymieszać z przyprawami do smaku. Trzeba zwrócić uwagę, by dobrze przyprawić farsz, bo pieczenie "wyciąga" nieco intensywność przypraw.
  3. 3.
    Farszem nadziewamy kurczaka, zszywamy otwór w tuszce.
  4. 4.
    Do naczynia z pokrywą (najlepiej żeliwnego) wlewamy olej, wkładamy kurczaka, przykrywamy pokrywą i pieczemy ok. 1 godziny, w temp. 180C. Po godzinie odkrywamy kurczaka, zwiększamy temperaturę do 200C i pieczemy jeszcze ok. 15-20 minut, aż skórka się zrumieni.
  5. 5.
    Wyjmujemy kurczaka z piecyka, przykrywamy folią i zostawiamy na ok. 15 minut, aby wszystkie soki ładnie przeniknęły całą pieczeń. Czekamy, aż nasz ptak wystygnie a następnie kroimy go na zgrabne porcje.