Sposób przygotowania
-
1.
Kurczaka nacieramy Vegetą, pieprzem i papryką, skrapiamy lekko olejem, wkładamy przykrytego na całą noc do lodówki.
-
2.
Suchą kaszę należy wymieszać z białkiem, podsmażyć na łyżce masła, dodać wodę i ugotować na sypko. Do ostudzonej kaszy dodajemy posiekaną zieleninę, jajko i pozostałe masło. Kaszę należy wymieszać z przyprawami do smaku. Trzeba zwrócić uwagę, by dobrze przyprawić farsz, bo pieczenie "wyciąga" nieco intensywność przypraw.
-
3.
Farszem nadziewamy kurczaka, zszywamy otwór w tuszce.
-
4.
Do naczynia z pokrywą (najlepiej żeliwnego) wlewamy olej, wkładamy kurczaka, przykrywamy pokrywą i pieczemy ok. 1 godziny, w temp. 180C. Po godzinie odkrywamy kurczaka, zwiększamy temperaturę do 200C i pieczemy jeszcze ok. 15-20 minut, aż skórka się zrumieni.
-
5.
Wyjmujemy kurczaka z piecyka, przykrywamy folią i zostawiamy na ok. 15 minut, aby wszystkie soki ładnie przeniknęły całą pieczeń. Czekamy, aż nasz ptak wystygnie a następnie kroimy go na zgrabne porcje.