Szanujemy Twoja prywatność

Używamy cookies, aby nasza strona internetowa działała prawidłowo i aby stale ulepszać nasze usługi. W przypadku wyłączenia korzystania z plików cookie niektóre części tej witryny mogą być niedostępne. Więcej szczegółów w Warunkach użytkowania.

Rodzaje Cookies: Techniczne, Marketingowe

Ustawienia

Zimowe danie z kaszą

  • 01.12.2005.
  • Średnio trudne
  • 8
  • 100 min

Kasza jęczmienna, kiszona kapusta i żeberka świetnie nadają się na zimowe posiłki.

Składniki

  • 100 g kaszy jęczmiennej
  • 2 łyżeczki oleju
  • 1 cebula
  • 800 g kiszonej kapusty
  • 400 g żeberek
  • 2 łyżki Vegety
  • 1 łyżka koncentratu pomidorowego Podravka
  • 300 g brązowej fasoli

Sposób przygotowania

  1. 1.
    Kaszę jęczmienną wypłukać i ugotować. Na gorącym oleju usmażyć cebulę, dodać opłukaną kiszoną kapustę i wszystko razem dusić. Dodać pokrojone żeberka i Vegetę.
  2. 2.
    Wszystko zalać taką ilością wody, żeby cała zawartość garnka była przykryta i gotować na lekkim ogniu przez około godzinę.
  3. 3.
    Dodać koncentrat pomidorowy, ugotowaną fasolę, kaszę i wszystko razem dokładnie wymieszać oraz doprowadzić do wrzenia.

Porada

To danie można z powodzeniem przygotować dzień wcześniej.

Tabela energii i wartości odżywczych

Wartości energetyczne i odżywcze na jedną porcję (np. dla 1 osoby). W przypadku deserów wartości energetyczne i odżywcze dotyczą porcji 100 g.

Wartość odżywcza Jednostka miary Ilość K RDA (%) M RDA (%)
Wartość energetyczna kcal / kJ 570 / 2.383 - -
Tłuszcz g 38,44 - -
Węglowodany g 51,34 - -
Błonnik g 3,39 - -
Białko g 6,73 - -
Sól g 1,68 0 0
Witamina A μg 178,17 4 4
Witamina D μg 6,00 3 3
Witamina C mg 16,79 22 19
Witamina B3 mg 2,42 17 12
Potas (K) mg 479,83 13 13
Wapń (Ca) mg 65,57 7 7
Fosfor (P) mg 102,05 13 13

* Referencyjna Wartość Spożywcza dla przeciętnej Kobiety (2000 kcal) i Mężczyzny (2900 kcal) w wieku 25-50 lat. (Źródło: Raporty DRI - Macronutrients, Elements, Vitamins, www.nap.edu; Genesis R&D and Podravka d.d.)