Ziemniaki po marokańsku z surówką z marchewki

  • 19.10.2015.
  • Średnio trudne
  • 6
  • 70 min

Poznaj smaki Maroka w tym prostym daniu z ziemniakami podawanym z pysznym sosem majonezowo-śmietanowym z czosnkiem.

Składniki

  • 800 g młodych ziemniaków, średniej wielkości
  • 400 g marchwi
  • 1 opakowanie Vegety do dań z ziemniaków
  • 50 ml oliwy z oliwek
  • 75 g nadziewanych oliwek
  • 1 garść natki pietruszki
  • Sos:
  • 300 g kwaśnej śmietany
  • 80 g majonezu
  • ½ łyżeczki granulowanego czosnku
  • 2 łyżki posiekanej kolendry
  • Sól
  • Mielony czarny pieprz

Sposób przygotowania

  1. 1.
    Ziemniaki dokładnie umyć i osuszyć, przekroić na pół. Obrać i umyć marchewki, pokroić na plasterki. Duże marchewki przekroić najpierw wzdłuż na pół a następnie na plasterki.
  2. 2.
    Ziemniaki i marchew włożyć do brytfanny, posypać Vegetą do dań z ziemniaków, skropić oliwą z oliwek i dobrze wymieszać. Piec w rozgrzanym piekarniku do temperatury 200 ° C przez około 50 do 60 minut, aż nabiorą złocistego koloru.
  3. 3.
    Przełożyć upieczone ziemniaki do miski, dodać odsączone oliwki i posiekaną natkę pietruszki.
  4. 4.
    Przygotować sos łącząc śmietanę, majonez, granulowany czosnek i posiekaną kolendrę. Doprawić solą i pieprzem do smaku. Polać sosem ziemniaki i podawać.

Porada

Zawartość skrobi w ziemniakach jest sekretem na udane pieczone ziemniaki. Aby sprawdzić, czy nasze ziemniaki są bogate w skrobię, przekrój jednego ziemniaka na pół. Trochę lepkiej białej substancji na połówce ziemniaka wskazuje na wysoką zawartość skrobi ziemniaczanej, która sprawia, że idealnie nadają się do pieczenia.

Tabela energii i wartości odżywczych

Wartości energetyczne i odżywcze na jedną porcję (np. dla 1 osoby). W przypadku deserów wartości energetyczne i odżywcze dotyczą porcji 100 g.

Wartość odżywcza Jednostka miary Ilość K RDA (%) M RDA (%)
Wartość energetyczna kcal / kJ 348 / 1.455 - -
Tłuszcz g 23,69 - -
- Nasycone kwasy tłuszczowe g 6,28 - -
- Jednonienasycone kwasy tłuszczowe g 11,32 - -
- Wielonienasycone kwasy tłuszczowe g 5,14 - -
Węglowodany g 30,05 - -
Błonnik g 5,66 - -
Białko g 6,35 - -
Sól g 0,25 0 0
Witamina A μg 19.084,36 477 382
Witamina D μg 3,04 2 2
Witamina B3 mg 3,58 26 18
Kwas pantotenowy mg 0,72 10 10
Potas (K) mg 900,09 24 24
Wapń (Ca) mg 127,73 13 13

* Referencyjna Wartość Spożywcza dla przeciętnej Kobiety (2000 kcal) i Mężczyzny (2900 kcal) w wieku 25-50 lat. (Źródło: Raporty DRI - Macronutrients, Elements, Vitamins, www.nap.edu; Genesis R&D and Podravka d.d.)