Szanujemy Twoja prywatność

Używamy cookies, aby nasza strona internetowa działała prawidłowo i aby stale ulepszać nasze usługi. W przypadku wyłączenia korzystania z plików cookie niektóre części tej witryny mogą być niedostępne. Więcej szczegółów w Warunkach użytkowania.

Rodzaje Cookies: Techniczne, Marketingowe

Ustawienia

Zielona zupa – caldo verde

  • 16.06.2004.
  • Łatwe
  • 4
  • 45 min

Po caldo verde czyli zieloną zupę, typowe danie kuchni portugalskiej, nie trzeba jechać do tego kraju – Portugalia zawita do was. Oczaruje was wyśmienity smak tego dania.

Składniki

  • 500 g kapusty włoskiej
  • pieprz
  • sól
  • 1 łyżka posiekanej natki pietruszki
  • 2 ząbki czosnku
  • 150 g kiełbasy wędzonej
  • 100 g cebuli
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • 250 g ziemniaków
  • 1 łyżka Vegety

Sposób przygotowania

  1. 1.
    Ziemniaki obrać i pokroić na ćwiartki, kapustę włoską pokroić na wstążki, a cebulę drobno posiekać.
  2. 2.
    Na rozgrzanym oleju usmażyć posiekaną cebulę. Dodać czosnek, ziemniaki, kapustę włoską i Vegetę oraz zalać gorącą wodą aby przykryć warzywa. Wymieszać i gotować około 20 minut pod przykryciem aż warzywa zmiękną.
  3. 3.
    Ciepłe warzywa wraz z płynem rozdrobić w blenderze lub zmiksować. Dodać jeszcze pieprzu i 400 ml wody, krótko podgotować.
  4. 4.
    Kiełbasę podgotować, pokroić na talarki i dodać do zupy.

Sposób podania

Zieloną zupę posolić według smaku, posypać pietruszką i podać.

Porada

Zamiast kapusty włoskiej, do zupy możda dodać liście młodej boćwiny.

Tabela energii i wartości odżywczych

Wartości energetyczne i odżywcze na jedną porcję (np. dla 1 osoby). W przypadku deserów wartości energetyczne i odżywcze dotyczą porcji 100 g.

Wartość odżywcza Jednostka miary Ilość K RDA (%) M RDA (%)
Wartość energetyczna kcal / kJ 342 / 1.430 - -
Tłuszcz g 22,95 - -
Węglowodany g 23,87 - -
Błonnik g 4,88 - -
Białko g 13,61 - -
Sól g 2,82 0 0
Witamina A μg 11.176,10 279 224
Witamina D μg 40,50 20 20
Witamina C mg 161,48 215 179
Witamina B3 mg 6,03 43 30
Potas (K) mg 1.011,81 27 27
Wapń (Ca) mg 214,17 21 21
Fosfor (P) mg 174,96 22 22

* Referencyjna Wartość Spożywcza dla przeciętnej Kobiety (2000 kcal) i Mężczyzny (2900 kcal) w wieku 25-50 lat. (Źródło: Raporty DRI - Macronutrients, Elements, Vitamins, www.nap.edu; Genesis R&D and Podravka d.d.)