Żeberka wieprzowe z grilla

  • 31.05.2011.
  • Łatwe
  • 4

Żeberka wieprzowe warto przygotowywać na grillu, ponieważ podczas pieczenia wytapia się z nich nadmiar tłuszczu.

Składniki

  • 1,5 kg żeberek wieprzowych
  • 3 łyżeczki Vegety
  • pieprz
  • 2 łyżki miodu
  • 3 łyżki musztardy
  • majeranek
  • 2 ząbki czosnku

Sposób przygotowania

  1. 1.
    Żeberka pociąć na porcje i przyprawić Vegetą.
  2. 2.
    W naczyniu wymieszać miód, musztardę, pieprz, majeranek oraz roztarty czosnek.
  3. 3.
    Żeberka posmarować marynatą i odstawić w chłodne miejsce na pół godziny.
  4. 4.
    Żeberka opiekać na grillu, często przewracając na drugą stronę.

Sposób podania

Podawać z sałatką ze świeżych warzyw.

Porada

Porcje żeberek nie powinny być zbyt duże, żeby mięsp mogło się dobrze upiec.