Szanujemy Twoja prywatność

Używamy cookies, aby nasza strona internetowa działała prawidłowo i aby stale ulepszać nasze usługi. W przypadku wyłączenia korzystania z plików cookie niektóre części tej witryny mogą być niedostępne. Więcej szczegółów w Warunkach użytkowania.

Rodzaje Cookies: Techniczne, Marketingowe

Rodzaje Cookies: Techniczne, Marketingowe
Ustawienia

Zawijasy z indyka z ciecierzycą

  • 05.07.2004.
  • Trudne
  • 4
  • 80 min

Mięso z indyka jest cenione za niską kaloryczność i małą ilość tzw. złego cholesterolu.

Składniki

  • 600 g filetu z indyka
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 4-6 plasterków cienko pokrojonej szynki parmeńskiej
  • 200 g pieczarek
  • 50 ml białego wina
  • 1 łyżka skrobi kukurydzianej
  • Składniki na marynatę:
  • 50 ml oliwy z oliwek
  • 1 łyżeczka suchej albo świeżej bazylii
  • 2 łyżeczki suchej lub świeżej mięty
  • 2 łyżeczki soku z cytryny
  • 2 łyżeczki Vegety
  • Składniki na przystawkę:
  • 250 g ciecierzycy
  • 2 łyżeczki soku z cytryny
  • 1 łyżeczka kminku
  • pieprz
  • 1 łyżka Vegety
  • 3 łyżki oliwy z oliwek

Sposób przygotowania

  1. 1.
    Mięso z indyka pokroić w plastry, przykryć folią i rozbić.
  2. 2.
    W mniejszej misce wymieszać oliwę z oliwek, miętę, bazylię, sok z cytryny i Vegetę. Wszystko dokładnie wymieszać i posmarować mięso z obu stron. Kotlety zrolować i każdy owinąć plasterkiem szynki parmeńskiej, a końcówki przymocować wykałaczkami.
  3. 3.
    Grzyby umyć i pokroić na mniejsze kawałki, a ciecierzycę (dzień wcześniej namoczoną) ugotować.
  4. 4.
    Przygotowane zawijasy smażyć na rozgrzanym oleju ze wszystkich stron. Dodać grzyby i wszystko razem smażyć tak długo aż mięso i grzyby będą miękkie. Pod koniec dodać trochę wody, wino i skrobię wymieszaną z około 50 ml wody.
  5. 5.
    Ugotowaną ciecierzycę rozdrobnić blenderem dodając trochę wody, w której była gotowana. Następnie dodać oliwę z oliwek, kminek, pieprz, Vegetę i sok z cytryny. Wszystko dokładnie wymieszać i krótko przegotować.

Sposób podania

Przygotowane mięso podawać z ciecierzycą i zieloną sałatą.

Porada

Żeby mięso było bardziej aromatyczne, należy zamarynować je dzień wcześniej.

Tabela energii i wartości odżywczych

Wartości energetyczne i odżywcze na jedną porcję (np. dla 1 osoby). W przypadku deserów wartości energetyczne i odżywcze dotyczą porcji 100 g.

Wartość odżywcza Jednostka miary Ilość K RDA (%) M RDA (%)
Wartość energetyczna kcal / kJ 623 / 2.604 - -
Tłuszcz g 33,95 - -
Węglowodany g 23,53 - -
Błonnik g 6,16 - -
Białko g 54,13 - -
Sól g 2,02 0 0
Witamina A μg 176,32 4 4
Witamina D μg 56,45 28 28
Witamina C mg 12,22 16 14
Witamina B3 mg 23,17 166 116
Potas (K) mg 886,82 24 24
Wapń (Ca) mg 86,26 9 9
Fosfor (P) mg 507,78 63 63

* Referencyjna Wartość Spożywcza dla przeciętnej Kobiety (2000 kcal) i Mężczyzny (2900 kcal) w wieku 25-50 lat. (Źródło: Raporty DRI - Macronutrients, Elements, Vitamins, www.nap.edu; Genesis R&D and Podravka d.d.)