Szanujemy Twoja prywatność

Używamy cookies, aby nasza strona internetowa działała prawidłowo i aby stale ulepszać nasze usługi. W przypadku wyłączenia korzystania z plików cookie niektóre części tej witryny mogą być niedostępne. Więcej szczegółów w Warunkach użytkowania.

Rodzaje Cookies: Techniczne, Marketingowe

Rodzaje Cookies: Techniczne, Marketingowe
Ustawienia

Zapiekanka ziemniaczano-mięsna

  • 14.06.2006.
  • Średnio trudne
  • 4
  • 90 min

Zapiekanki to na ogół bardzo proste dania, które często zaskakują niecodziennym połączeniem składników i niepowtarzalnym smakiem. Oto jedna z nich.

Składniki

  • 1 kg młodych ziemniaków
  • 300 g pora
  • 20 g masła
  • 3 łyżeczki Vegety Natur W Smak Do Dań z Ziemniaków
  • świeżo zmielony pieprz
  • 300-350 ml śmietany
  • 50 ml oleju
  • 50 g cebuli
  • 500 g cielęciny
  • 1 łyżka Vegety
  • 100 g sera gouda

Sposób przygotowania

  1. 1.
    Ziemniaki obrać i pokroić w cienkie plasterki.
  2. 2.
    Pora przekroić na pół i umyć pod strumieniem wody, a następnie pokroić w plastry.
  3. 3.
    Blachę (25x25 cm) nasmarować masłem i wyłożyć 1/3 ziemniaków. Posypać je Vegetą Natur W Smak Do Ziemniaków, i rozłożyć na nie 1/2 pora. Posypać świeżo zmielonym pieprzem a potem powtórzyć warstwę ziemniaków i pora.
  4. 4.
    Zakończyć przekładanie warstwą ziemniaków i wszystko polać słodką śmietaną. Blachę przykryć aluminiową folią i piec w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni około 35 minut.
  5. 5.
    W tym czasie na gorącym oleju krótko podsmażyć pokrojoną cebulę, a potem dodać mięso pokrojone w paski. Posypać Vegetą i podlewając wodą gotować aż mięso będzie miękkie.
  6. 6.
    Blachę wyjąć z piekarnika, na wierzchu zapiekanki rozłożyć mięso, posypać tartym serem i piec jeszcze około 10 minut.

Sposób podania

Danie można podawać z sałatką z sezonowych warzyw.

Porada

Składniki można dowolnie modyfikować biorąc pod uwagę dostępność danych warzyw sezonowych.

Tabela energii i wartości odżywczych

Wartości energetyczne i odżywcze na jedną porcję (np. dla 1 osoby). W przypadku deserów wartości energetyczne i odżywcze dotyczą porcji 100 g.

Wartość odżywcza Jednostka miary Ilość K RDA (%) M RDA (%)
Wartość energetyczna kcal / kJ 1153 / 4.820 - -
Tłuszcz g 99,47 - -
Węglowodany g 90,69 - -
Błonnik g 8,09 - -
Białko g 58,43 - -
Sól g 1,53 0 0
Witamina A μg 1.344,59 34 27
Witamina D μg 26,54 13 13
Witamina C mg 74,94 100 83
Witamina B3 mg 25,51 182 128
Potas (K) mg 3.022,14 82 82
Wapń (Ca) mg 338,01 34 34
Fosfor (P) mg 727,38 91 91

* Referencyjna Wartość Spożywcza dla przeciętnej Kobiety (2000 kcal) i Mężczyzny (2900 kcal) w wieku 25-50 lat. (Źródło: Raporty DRI - Macronutrients, Elements, Vitamins, www.nap.edu; Genesis R&D and Podravka d.d.)