Sposób przygotowania
-
1.
Ziemniaki pokroić na cienkie plasterki, cebulę obrać i pokroić w krążki. Warzywa posypać Vegetą do dań z ziemniaków i lekko wymieszać. Przełożyć do naczynia żaroodpornego wczesniej posmarowanego olejem, przykryć papierem do pieczenia i piec w gorącym piekarniku w temperaturze 220 ° C przez około 25 minut.
-
2.
Po 25 minutach wyjąć ziemniaki z piekarnika, równomiernie pokryć ziemniki pastą twarogowo-smietanową i ponownie wstawić do piekarnika na kolejne 15 minut.
-
3.
Podawać na ciepło z zieloną sałatą przyprawioną olejem z pestek dyni i sokiem z cytryny.
Sposób podania
Połączyć twaróg ze śmietaną i doprawić odrobiną soli do smaku.
Porada
Ziemniaki smakują o wiele lepiej jeśli po wyjęciu z piekarnika odczekamy około 10 minut przed ich podaniem. Osiagniemy wtedy maksimum smaku! Jeśli lubisz by w daniu znalzło się coś mięsnego, przed nałożeniem masy twarogowej posyp ziemniaki podsmażonymi wcześniej kawałeczkami bekonu lub boczku, salami lub szynki a zapiekanka ucieszy wtedy każdego miłośnika bardziej treściwych dań.