Zapiekanka z ziemniaków i cebuli z serem

  • 19.10.2015.
  • Łatwe
  • 6
  • 50 min

Pieczone ziemniaki prosto z piekarnika z sosem serowo-smietanowym wypełni Twoją kuchnię pysznym aromatem a twoje podniebienie rozkoszowac się będzie doskonałym połączeniem ostrego i łagodnego smaku.

Składniki

  • 800 g obranych ziemniaków
  • 200 g cebuli
  • 1 opakowanie Vegety do dań z ziemniaków
  • 2 łyżki oleju
  • 150 - 200 g twarogu
  • 200 ml śmietany

Sposób przygotowania

  1. 1.
    Ziemniaki pokroić na cienkie plasterki, cebulę obrać i pokroić w krążki. Warzywa posypać Vegetą do dań z ziemniaków i lekko wymieszać. Przełożyć do naczynia żaroodpornego wczesniej posmarowanego olejem, przykryć papierem do pieczenia i piec w gorącym piekarniku w temperaturze 220 ° C przez około 25 minut.
  2. 2.
    Po 25 minutach wyjąć ziemniaki z piekarnika, równomiernie pokryć ziemniki pastą twarogowo-smietanową i ponownie wstawić do piekarnika na kolejne 15 minut.
  3. 3.
    Podawać na ciepło z zieloną sałatą przyprawioną olejem z pestek dyni i sokiem z cytryny.

Sposób podania

Połączyć twaróg ze śmietaną i doprawić odrobiną soli do smaku.

Porada

Ziemniaki smakują o wiele lepiej jeśli po wyjęciu z piekarnika odczekamy około 10 minut przed ich podaniem. Osiagniemy wtedy maksimum smaku! Jeśli lubisz by w daniu znalzło się coś mięsnego, przed nałożeniem masy twarogowej posyp ziemniaki podsmażonymi wcześniej kawałeczkami bekonu lub boczku, salami lub szynki a zapiekanka ucieszy wtedy każdego miłośnika bardziej treściwych dań.

Tabela energii i wartości odżywczych

Wartości energetyczne i odżywcze na jedną porcję (np. dla 1 osoby). W przypadku deserów wartości energetyczne i odżywcze dotyczą porcji 100 g.

Wartość odżywcza Jednostka miary Ilość K RDA (%) M RDA (%)
Wartość energetyczna kcal / kJ 259 / 1.083 - -
Tłuszcz g 9,83 - -
- Nasycone kwasy tłuszczowe g 3,74 - -
- Jednonienasycone kwasy tłuszczowe g 2,35 - -
- Wielonienasycone kwasy tłuszczowe g 3,26 - -
Węglowodany g 36,02 - -
Błonnik g 3,42 - -
Białko g 8,17 - -
Sól g 0,13 0 0
Witamina A μg 188,73 5 4
Witamina D μg 5,79 3 3
Witamina B3 mg 4,34 31 22
Kwas pantotenowy mg 0,83 12 12
Potas (K) mg 1.040,37 28 28
Wapń (Ca) mg 71,54 7 7

* Referencyjna Wartość Spożywcza dla przeciętnej Kobiety (2000 kcal) i Mężczyzny (2900 kcal) w wieku 25-50 lat. (Źródło: Raporty DRI - Macronutrients, Elements, Vitamins, www.nap.edu; Genesis R&D and Podravka d.d.)