Sposób przygotowania
-
1.
Mrożoną fasolkę szparagową wrzucić do osolonej wrzącej wody, chwilę pogotować i odcedzić.
-
2.
Na oleju podsmażyć cebulę pokrojoną w krążki i paprykę pokrojoną w paseczki. Dodać plasterki cukinii, 2 łyżeczki Vegety ziołowej i razem dusić około 10 minut.
-
3.
Na końcu dodać ugotowaną wcześniej fasolkę, posiekany czosnek. Wszystko schłodzić.
-
4.
Ciasto strudlowe rozwinąć i włożyć do owalnego naczynia, średnicy ok. 26 cm.
-
5.
Na ciasto wyłożyć duszone warzywa, zalać roztrzepanym jajkiem ze śmietaną, łyżeczką Vegety ziołowej, a następnie posypać startym serem.
-
6.
Piec w piekarniku rozgrzanym do temp. 210ْ C ok. 20 minut.
Sposób podania
Zapiekankę schłodzić, udekorować rukolą i serwować!
Porada
Duszone warzywa nie mogą być zbyt wilgotne, tj. należy dusić je tak długo, aż cała woda odparuje. Brzegi ciasta posmarować rozmąconym jajkiem i posypać ziarnem sezamowym.