Szanujemy Twoja prywatność

Używamy cookies, aby nasza strona internetowa działała prawidłowo i aby stale ulepszać nasze usługi. W przypadku wyłączenia korzystania z plików cookie niektóre części tej witryny mogą być niedostępne. Więcej szczegółów w Warunkach użytkowania.

Rodzaje Cookies: Techniczne, Marketingowe

Rodzaje Cookies: Techniczne, Marketingowe
Ustawienia

Zapiekanka z warzywami

  • 28.05.2007.
  • Łatwe
  • 4
  • 50 min

Mrożone ciasto strudlowe nadziewamy warzywnymi “perełkami” – od czosnku, fasolki szparagowej po cukinię. Całość dekorujemy rukolą i podajemy do stołu.

Składniki

  • 300 g mrożonej zielonej fasolki szparagowej
  • 3 łyżki oleju
  • 100 g cebuli
  • 1 świeżą czerwoną paprykę
  • 300 g cukinii
  • 3 łyżeczki Vegety ziołowej
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 opakowanie ciasta strudlowego (500 g)
  • 3 jaja
  • 200 ml śmietany
  • 100 g sera feta
  • 50 g rukoli

Sposób przygotowania

  1. 1.
    Mrożoną fasolkę szparagową wrzucić do osolonej wrzącej wody, chwilę pogotować i odcedzić.
  2. 2.
    Na oleju podsmażyć cebulę pokrojoną w krążki i paprykę pokrojoną w paseczki. Dodać plasterki cukinii, 2 łyżeczki Vegety ziołowej i razem dusić około 10 minut.
  3. 3.
    Na końcu dodać ugotowaną wcześniej fasolkę, posiekany czosnek. Wszystko schłodzić.
  4. 4.
    Ciasto strudlowe rozwinąć i włożyć do owalnego naczynia, średnicy ok. 26 cm.
  5. 5.
    Na ciasto wyłożyć duszone warzywa, zalać roztrzepanym jajkiem ze śmietaną, łyżeczką Vegety ziołowej, a następnie posypać startym serem.
  6. 6.
    Piec w piekarniku rozgrzanym do temp. 210ْ C ok. 20 minut.

Sposób podania

Zapiekankę schłodzić, udekorować rukolą i serwować!

Porada

Duszone warzywa nie mogą być zbyt wilgotne, tj. należy dusić je tak długo, aż cała woda odparuje. Brzegi ciasta posmarować rozmąconym jajkiem i posypać ziarnem sezamowym.

Tabela energii i wartości odżywczych

Wartości energetyczne i odżywcze na jedną porcję (np. dla 1 osoby). W przypadku deserów wartości energetyczne i odżywcze dotyczą porcji 100 g.

Wartość odżywcza Jednostka miary Ilość K RDA (%) M RDA (%)
Wartość energetyczna kcal / kJ 489 / 2.044 - -
Tłuszcz g 29,74 - -
Węglowodany g 40,19 - -
Błonnik g 5,39 - -
Białko g 17,96 - -
Sól g 2,50 0 0
Witamina A μg 3.287,25 82 66
Witamina D μg 36,00 18 18
Witamina E mg 11,06 50 50
Witamina C mg 62,67 84 70
Potas (K) mg 619,75 17 17
Wapń (Ca) mg 281,98 28 28
Fosfor (P) mg 489,52 61 61

* Referencyjna Wartość Spożywcza dla przeciętnej Kobiety (2000 kcal) i Mężczyzny (2900 kcal) w wieku 25-50 lat. (Źródło: Raporty DRI - Macronutrients, Elements, Vitamins, www.nap.edu; Genesis R&D and Podravka d.d.)