Szanujemy Twoja prywatność

Używamy cookies, aby nasza strona internetowa działała prawidłowo i aby stale ulepszać nasze usługi. W przypadku wyłączenia korzystania z plików cookie niektóre części tej witryny mogą być niedostępne. Więcej szczegółów w Warunkach użytkowania.

Rodzaje Cookies: Techniczne, Marketingowe

Rodzaje Cookies: Techniczne, Marketingowe
Ustawienia

Zapiekanka z pomidorami

  • 03.09.2006.
  • Średnio trudne
  • 4 – 6
  • 60 min

Niezwykła zapiekanka z pomidorami stanowi prawdziwie letnie danie, ale dzięki konserwowym pomidorom można się nią cieszyć przez cały rok. To wyjątkowa symbioza kucharza, ciasta, sera, czosnku, bazylii i pomidorów.

Składniki 4 – 6 

  • Ciasto:
  • 300 g mąki
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • ½ łyżeczki soli
  • 3 łyżki oliwy
  • 1 jajko
  • 30 g tartego parmezanu
  • 2 łyżki kwaśnej śmietany
  • Nadzienie:
  • 50 ml oliwy
  • 300 g świeżych papryk
  • 1,2 kg świeżych pomidorów
  • 1 łyżka Vegety ziołowej
  • 1-2 ząbki czosnku
  • 1 łyżka pokrojonej bazylii
  • 1 łyżeczka cukru
  • 130 g sera ricotta

Sposób przygotowania

  1. 1.
    Z mąki, proszku do pieczenia, soli, oliwy, masła, jajek, tartego sera i śmietany zagnieść lekkie ciasto. Odstawić je w chłodne miejsce na 30 minut.
  2. 2.
    Na szerokiej patelni, na oliwie podsmażyć paprykę pokrojoną w kostkę, a następnie dodać oczyszczone z gniazd nasiennych pomidory, pokrojone w plastry, dodać Vegete ziołową, pokrojoną bazylię i cukier. Dusić na wolnym ogniu, aż wyparuje sok z warzyw. Schłodzić.
  3. 3.
    Ciasto rozwałkować na grubość ok. ½ cm. Część ciasta włożyć do blachy wysmarowanej olejem (wielkości ok. 15×20 cm) i piec ok. 10 minut w piekarniku rozgrzanym do 210ْC ok. 10 minut.
  4. 4.
    Na wpół upieczone ciasto wyciągnąć , na cieście rozprowadzić wystudzone nadzienie z pomidorów, a na pomidory rozprowadzić ser.
  5. 5.
    Pozostałe ciasto pokroić nożem na paski i ułożyć w kratkę na pomidorach i serze.

Sposób podania

Zapiekankę podawać lekko schłodzoną.

Porada

Kawałki ciasta strudlowego posmarować rozmąconym jajkiem, posypać sezamem i tak zapiekać.

Tabela energii i wartości odżywczych

Wartości energetyczne i odżywcze na jedną porcję (np. dla 1 osoby). W przypadku deserów wartości energetyczne i odżywcze dotyczą porcji 100 g.

Wartość odżywcza Jednostka miary Ilość K RDA (%) M RDA (%)
Wartość energetyczna kcal / kJ 533 / 2.228 - -
Tłuszcz g 30,85 - -
Węglowodany g 53,45 - -
Błonnik g 4,52 - -
Białko g 12,96 - -
Sól g 3,20 0 0
Witamina A μg 2.213,36 55 44
Witamina D μg 14,52 7 7
Witamina C mg 83,36 111 93
Witamina B3 mg 6,93 49 35
Potas (K) mg 646,78 17 17
Wapń (Ca) mg 319,58 32 32
Fosfor (P) mg 286,86 36 36

* Referencyjna Wartość Spożywcza dla przeciętnej Kobiety (2000 kcal) i Mężczyzny (2900 kcal) w wieku 25-50 lat. (Źródło: Raporty DRI - Macronutrients, Elements, Vitamins, www.nap.edu; Genesis R&D and Podravka d.d.)