Zapiekanka z makaronem i beszamelem z pesto

  • 13.09.2016.
  • Średnio trudne

Składniki

  • 200 g makaronu świderki Podravka
  • 390 g pomidorów z oliwą i czosnkiem Podravka
  • 2 łyżki Pesto Rosso Podravka
  • 1 gałązka pomidorków koktajlowych
  • 4 łyżki czarnych oliwek
  • 2 łyżki zielonych oliwek
  • 2 łyżki masła
  • 2 łyżki mąki
  • 2 łyżki nasion słonecznika
  • 1 ½ łyżki Vegety
  • 1 pęczek świeżej bazylii
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • 500 ml mleka

Sposób przygotowania

  1. 1.
    Na patelni rozgrzać oliwę i podsmażyć pomidory krojone z oliwą i cebulką Podravka (ok. 5 minut). Dodać czarne oliwki i 1 łyżkę Vegety, gotować kolejne 3 minuty, a następnie dodać pęczek posiekanej bazylii. Ugotowany al. dente makaron dodać do pomidorów i wymieszać.
  2. 2.
    W rondlu rozpuścić masło, dodać mąkę, mieszając smażyć ok. 2 minuty. Następnie cały czas mieszając wlać mleko, dodać Pesto Rosso Podravka i pozostałą Vegetę. Całość mieszając gotować na średnim ogniu, aż zgęstnieje.
  3. 3.
    Makaron przełożyć do wysmarowanego masłem naczynia żaroodpornego i polać beszamelem. Udekorować pomidorkami koktajlowymi i oliwkami. Całość posypać nasionami słonecznika. Piec w temp. 200°C ok. 15 – 20 minut.