ZAPIEKANKA Z INDYKIEM

  • 10.09.2015.
  • 4
  • 70 min

Składniki

  • 250 g makaronu świderki Podravka
  • 500 g sznycli z piersi indyka
  • 1 łyżeczka Vegety Pikantnej
  • 100 g cebuli
  • 200 g papryki czerwonej
  • 2 ząbki czosnku
  • 50 ml oliwy z oliwek ekstra virgin
  • 60 g czarnych oliwek
  • 1 opakowanie pomidorów krojonych z bazylią i oregano Podravka (390 g)
  • 1 łyżka świeżo posiekanego oregano
  • 120 g sera feta
  • Sól
  • pieprz

Sposób przygotowania

  1. 1.
    Makaron gotujemy al dente w osolonej wodzie.
  2. 2.
    Piersi indyka kroimy w dużą kostkę, wkładamy do większej miski, posypujemy Vegetą Pikantną i dokładnie mieszamy. Dodajemy cebule i czerwona paprykę pokrojone w plastry, ugotowany makaron, czosnek przeciśnięty przez praskę, oliwę z oliwek, pomidory krojone z bazylia i oregano Podravka, czarne oliwki i dokładnie mieszamy.
  3. 3.
    Wszystko przekładamy do formy do pieczenia o odpowiedniej wielkości, posypujemy kawałkami sera feta i wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 200 °C. Pieczemy przez 30 minut.
  4. 4.
    Zapiekankę przed podaniem posypujemy świeżym oregano.