Szanujemy Twoja prywatność

Używamy cookies, aby nasza strona internetowa działała prawidłowo i aby stale ulepszać nasze usługi. W przypadku wyłączenia korzystania z plików cookie niektóre części tej witryny mogą być niedostępne. Więcej szczegółów w Warunkach użytkowania.

Rodzaje Cookies: Techniczne, Marketingowe

Rodzaje Cookies: Techniczne, Marketingowe
Ustawienia

Zapiekane szparagi

  • 29.11.2004.
  • Średnio trudne
  • 4 – 8
  • 45 min

Już 3000 lat temu Chińczycy uważali szparagi za lekarstwo. Dziś wiemy, że świetnie działają przy oczyszczaniu organizmu. Zupa krem z szparagów, szparagi z pomidorem i mozzarellą, z jajkiem, jak również zapiekane, to różne i smaczne sposobi przyrządzania tego zdrowego warzywa.

Składniki 4 – 8 

  • 1 kg szparagów
  • 80 g masła
  • 1 łyżeczka cukru
  • 8-10 plastrów gotowanej szynki
  • 150 g sera gouda
  • 2 łyżki tartego parmezanu
  • 1 łyżka Vegety

Sposób przygotowania

  1. 1.
    Dwie trzecie szparagów oskrobać, całość opłukać, związać w pęczek i odciąć zdrewniałe części.
  2. 2.
    Do wrzątku ze cukrem, solą, 20 g masła i Vegetą pionowo włożyć szparagi.
  3. 3.
    Gotować około 15-30 minut (zależnie od gatunku – zielone szparagi są delikatniejsze i gotujemy je krócej niż białe).
  4. 4.
    Ugotowane szparagi odcedzić i po 3-4 zawinąć w plaster szynki. Włożyć do posmarowanego olejem żaroodpornego naczynia i polać z paroma łyżkami wody, w której gotowaliśmy szparagi. Posypać tartym serem i parmezanem. Na to położyć plasterki masła i piec w piekarniku rozgrzanym do 220°C około 15 minut.

Sposób podania

Zapiekane szparagi serwować na ciepłym talerzu.

Porada

Z płynu w którym gotowano szparagi można przyrządzić pyszną zupę.

Mała tajemnica

Istotne jest wiązanie szparagów w pęczek, aby twardsze części gotować w wodzie, a miękkie (górne) na parze.

Tabela energii i wartości odżywczych

Wartości energetyczne i odżywcze na jedną porcję (np. dla 1 osoby). W przypadku deserów wartości energetyczne i odżywcze dotyczą porcji 100 g.

Wartość odżywcza Jednostka miary Ilość K RDA (%) M RDA (%)
Wartość energetyczna kcal / kJ 221 / 924 - -
Tłuszcz g 16,96 - -
Węglowodany g 7,00 - -
Błonnik g 2,62 - -
Białko g 12,19 - -
Sól g 3,12 0 0
Witamina A μg 1.223,13 31 24
Witamina D μg 19,71 10 10
Witamina C mg 16,50 22 18
Witamina B3 mg 4,41 31 22
Potas (K) mg 409,33 11 11
Wapń (Ca) mg 269,40 27 27
Fosfor (P) mg 239,82 30 30

* Referencyjna Wartość Spożywcza dla przeciętnej Kobiety (2000 kcal) i Mężczyzny (2900 kcal) w wieku 25-50 lat. (Źródło: Raporty DRI - Macronutrients, Elements, Vitamins, www.nap.edu; Genesis R&D and Podravka d.d.)