Zapiekana kiszona kapusta

  • 01.11.2003.
  • Średnio trudne
  • 4
  • 80 min

Do kiszonej kapusty najlepiej pasuje puree z ziemniaków i pieczona kiełbasa.

Składniki

  • 700 g kiszonej kapusty
  • 60 g boczku
  • 1 cebula
  • 100 ml wody
  • 6 sztuk kiełbasy
  • 1 łyżeczka musztardy
  • 2 łyżki bułki tartej
  • 1 łyżka mąki
  • 50 ml oleju
  • 2 łyżki Vegety
  • Składniki na puree z ziemniaków:
  • 1 kg ziemniaków
  • 2 żółtka
  • 20 g masła
  • 100 ml śmietany do gotowania
  • sól
  • gałka muszkatowa

Sposób przygotowania

  1. 1.
    Kiszoną kapustę przelać wodą i pokroić w paski.
  2. 2.
    Na rozgrzaną patelnię wlać olej, usmażyć boczek, pokrojoną cebulę i dodać mąkę. Dodać kiszoną kapustę, posypać Vegetą i zalać wodą. Wszystko razem dusić na lekkim ogniu około 15 minut.
  3. 3.
    W czasie duszenia kapusty obrać i pokroić w kostkę ziemniaki. Następnie je ugotować i odcedzić. Rozgnieść ugotowane ziemniaki i wymieszać z masłem. Dodać żółtka, śmietanę, tartą gałkę muszkatową i wszystko razem dokładnie wymieszać.
  4. 4.
    Duszoną kapustę włożyć do naczynia do pieczenia, dodać puree i pieprz. Kiełbasę pokroić na mniejsze kawałki, posmarować musztardą z jednej strony i posypać bułką tartą. Następnie rozłożyć ją na puree i skropić pozostałym olejem.
  5. 5.
    W ten sposób przygotowane danie włożyć do rozgrzanego do 200 stopni piekarnika i piec około 15 minut.

Sposób podania

Zapiekaną kapustę podawać z chlebem kukurydzianym w naczyniu, w którym była zapiekana.

Porada

Zamiast kiełbasy można użyć duszonej wieprzowiny pokrojonej w paski.

Tabela energii i wartości odżywczych

Wartości energetyczne i odżywcze na jedną porcję (np. dla 1 osoby). W przypadku deserów wartości energetyczne i odżywcze dotyczą porcji 100 g.

Wartość odżywcza Jednostka miary Ilość K RDA (%) M RDA (%)
Wartość energetyczna kcal / kJ 1267 / 5.296 - -
Tłuszcz g 71,72 - -
Węglowodany g 126,08 - -
Błonnik g 6,48 - -
Białko g 33,97 - -
Sól g 4,36 0 0
Witamina A μg 576,66 14 12
Witamina D μg 26,20 13 13
Witamina C mg 48,02 64 53
Witamina B3 mg 14,47 103 72
Potas (K) mg 1.649,92 45 45
Wapń (Ca) mg 222,26 22 22
Fosfor (P) mg 487,26 61 61

* Referencyjna Wartość Spożywcza dla przeciętnej Kobiety (2000 kcal) i Mężczyzny (2900 kcal) w wieku 25-50 lat. (Źródło: Raporty DRI - Macronutrients, Elements, Vitamins, www.nap.edu; Genesis R&D and Podravka d.d.)