Sposób przygotowania
-
1.
Kiszoną kapustę przelać wodą i pokroić w paski.
-
2.
Na rozgrzaną patelnię wlać olej, usmażyć boczek, pokrojoną cebulę i dodać mąkę. Dodać kiszoną kapustę, posypać Vegetą i zalać wodą. Wszystko razem dusić na lekkim ogniu około 15 minut.
-
3.
W czasie duszenia kapusty obrać i pokroić w kostkę ziemniaki. Następnie je ugotować i odcedzić. Rozgnieść ugotowane ziemniaki i wymieszać z masłem. Dodać żółtka, śmietanę, tartą gałkę muszkatową i wszystko razem dokładnie wymieszać.
-
4.
Duszoną kapustę włożyć do naczynia do pieczenia, dodać puree i pieprz. Kiełbasę pokroić na mniejsze kawałki, posmarować musztardą z jednej strony i posypać bułką tartą. Następnie rozłożyć ją na puree i skropić pozostałym olejem.
-
5.
W ten sposób przygotowane danie włożyć do rozgrzanego do 200 stopni piekarnika i piec około 15 minut.
Sposób podania
Zapiekaną kapustę podawać z chlebem kukurydzianym w naczyniu, w którym była zapiekana.
Porada
Zamiast kiełbasy można użyć duszonej wieprzowiny pokrojonej w paski.