Zalewajka łódzka

  • 19.11.2018.
  • Średnio trudne
  • 4
  • 70 min

Zobacz wszystkie zdjęcia

Składniki

  • 2 l wody
  • 1/2 l żuru
  • 700 g ziemniaków
  • 200 g wędzonego boczku + 50 g do podsmażenia
  • 2 cebule
  • 3 ząbki czosnku
  • kilka suszonych grzybów
  • 2 liście laurowe
  • 3 ziarenka ziela angielskiego
  • 1/4 łyżeczki majeranku
  • Vegeta
  • 2 łyżki oleju
  • 3-4 łyżki śmietany 18%

Sposób przygotowania

  1. 1.
    Grzyby namocz przez około godzinę. Ziemniaki obierz i pokrój w kostkę. Cebulę i czosnek posiekaj.
  2. 2.
    Rozgrzej olej, a na następnie wrzuć posiekaną cebulę. Podsmaż na małym ogniu, aby cebula się zeszkliła.
  3. 3.
    Do wrzątku włóż ziemniaki, podsmażoną cebulę, boczek pokrojony w paski, liść laurowy, ziele angielskie i namoczone wcześniej grzyby. Gotuj na średnim ogniu.
  4. 4.
    W osobnym naczyniu wymieszaj dokładnie żur z śmietaną, posiekanym czosnkiem.
  5. 5.
    Gdy ziemniaki będą lekko twarde dodawaj żurek do gotującej zupy mieszając.
  6. 6.
    Zupę dopraw Vegetą i majerankiem. Gotuj jeszcze 10-15 minut do miękkości ziemniaków.
  7. 7.
    Pozostałą część boczku pokrój w kostkę i zrumień na patelni. Dodaj do zupy.