Sposób przygotowania
-
1.
Grzyby namocz przez około godzinę. Ziemniaki obierz i pokrój w kostkę. Cebulę i czosnek posiekaj.
-
2.
Rozgrzej olej, a na następnie wrzuć posiekaną cebulę. Podsmaż na małym ogniu, aby cebula się zeszkliła.
-
3.
Do wrzątku włóż ziemniaki, podsmażoną cebulę, boczek pokrojony w paski, liść laurowy, ziele angielskie i namoczone wcześniej grzyby. Gotuj na średnim ogniu.
-
4.
W osobnym naczyniu wymieszaj dokładnie żur z śmietaną, posiekanym czosnkiem.
-
5.
Gdy ziemniaki będą lekko twarde dodawaj żurek do gotującej zupy mieszając.
-
6.
Zupę dopraw Vegetą i majerankiem. Gotuj jeszcze 10-15 minut do miękkości ziemniaków.
-
7.
Pozostałą część boczku pokrój w kostkę i zrumień na patelni. Dodaj do zupy.