Zakręcone przekąski z tuńczykiem i pesto

  • 20.06.2016.
  • Średnio trudne
  • 4
  • 30 min

Zobacz wszystkie zdjęcia

Składniki

  • Składniki na ciasto:
  • 450 ml ciepłego mleka
  • 2 łyżki cukru
  • 1 opakowanie drożdży instant
  • 1 kg mąki
  • 2 łyżki oleju
  • 1 łyżeczka soli
  • 200 g jogurtu naturalnego
  • 2 jajka
  • 1 małe opakowanie proszku do pieczenia
  • Składniki na farsz:
  • 90 g Pesto Rosso Podravka
  • 115 g kawałków tuńczyka w oleju
  • Świeża bazylia

Sposób przygotowania

  1. 1.
    W odrobinie ciepłego mleka wymieszać cukier i drożdże. Odstawić na kilka minut w ciepłe miejsce.
  2. 2.
    Mąkę przesypać do dużego naczynia lub na stolnicę, zrobić w środku gniazdko i dodać pozostałe składniki do przygotowania ciasta oraz wlać mleko z drożdżami.
  3. 3.
    Wszystkie składniki dokładnie wymieszać, aby powstała jednolita i gładka konsystencja. Ciasto umieścić w lodówce na 2 godz.
  4. 4.
    Gotowe ciasto podzielić na dwie równe części i cienko rozwałkować. Jedną z nich posmarować Pesto Rosso Podravka, położyć kawałki tuńczyka i liście świeżej bazylii. Na wierzch ułożyć drugą rozwałkowaną część ciasta. Brzegi docisnąć widelcem.
  5. 5.
    Ciasto pokroić w poprzek, w tej samej wielkości paski. Końce kawałków ciasta zwijać w przeciwnych kierunkach (aby powstała forma serpentyny).
  6. 6.
    Ułożyć na blasze i na papierze do pieczenia. Z wierzchu posmarować oliwą i posypać gruboziarnistą solą. Piec 20 minut w temp. 190°C, na złoty kolor. Wyjąć i ostudzić 10 minut przed podaniem.

Sposób podania

Wyjąć i ostudzić 10 minut przed podaniem.

Porada

Przekąski można podawać na ciepło i zimno z dressingiem przygotowanym na bazie jogurtu naturalnego z kminkiem, drobno posiekaną dymką i parmezanem.