Żabnica z pikantnym sosem pomidorowym

  • 01.05.2013.
  • Łatwe
  • 4
  • 45 min

Danie dla wielbicieli ryb, żabnica w połączeniu ze słodkim i pikantnym sosem pomidorowym, podawana z makaronem i tartym serem to eksplozja smaku.

Zobacz wszystkie zdjęcia

Składniki

  • 400 g Żabnicy
  • Podravka krojone pomidory (390 gramów)
  • 100 g cebuli
  • 1 papryczka hot chili
  • 200 g makaronu pappardelle lub fettucine
  • 50 ml oliwy z oliwek extra
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1 łyżka świeżych liści bazylii
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 1 łyżka przyprawy Vegeta
  • 50 g startego parmezanu

Sposób przygotowania

  1. 1.
    Cebulę delikatnie podsmażyć, aż będzie miękka i złota. Dodać zmiażdżony czosnek i pokrojoną drobno papryczkę Chili, wymieszać i dalej smażyć.
  2. 2.
    Dodać pomidory Podravka, cukier, posiekane liście bazylii i jedną łyżkę Vegety. Całość podsmażyć na małym ogniu przez 15-20 minut, można dodać trochę wody.
  3. 3.
    W międzyczasie zagotować wodę w dużym garnku i ugotować makaron. Odcedzić na durszlaku i wymieszać z odrobiną oliwy z oliwek.
  4. 4.
    Pokroić żabnicę na steki i smażyć na oliwie z oliwek na patelni na złoty kolor. Dodać sos do ryby i krótko dusić.
  5. 5.
    Żabnicę z sosem pomidorowym dodć do makaronu Fettucine lub Papardelle, posypać startym parmezanem i podawać.

Porada

Przed smażeniem żabnicę skropić sokiem z cytryny aby zachowała ładny kolor i była aromatyczna.

Tabela energii i wartości odżywczych

Wartości energetyczne i odżywcze na jedną porcję (np. dla 1 osoby). W przypadku deserów wartości energetyczne i odżywcze dotyczą porcji 100 g.

Wartość odżywcza Jednostka miary Ilość K RDA (%) M RDA (%)
Wartość energetyczna kcal / kJ 351 / 1.467 - -
Tłuszcz g 19,09 - -
Węglowodany g 17,14 - -
Błonnik g 2,43 - -
Białko g 27,93 - -
Sól g 2,60 0 0
Witamina A μg 1.053,59 26 21
Witamina D μg 476,50 238 238
Witamina B3 mg 13,44 96 67
Kwas pantotenowy mg 0,96 14 14
Potas (K) mg 757,05 20 20
Wapń (Ca) mg 235,13 24 24
Fosfor (P) mg 349,59 44 44

* Referencyjna Wartość Spożywcza dla przeciętnej Kobiety (2000 kcal) i Mężczyzny (2900 kcal) w wieku 25-50 lat. (Źródło: Raporty DRI - Macronutrients, Elements, Vitamins, www.nap.edu; Genesis R&D and Podravka d.d.)