Z serca morza

  • 13.07.2013.
  • Średnio trudne
  • 4
  • 35 min

Składniki

  • 200 g oczyszczonych kalmarów
  • 200 g oczyszczonych krewetek lub krewetek czerwonych (gambero)
  • 200 g oczyszczonych muli (mrożonych)
  • 300 g makaronu spaghetti Podravka
  • 2 opakowania pomidorów krojonych z bazylią i oregano Podravka (2 x 390 g)
  • 80 g cebuli
  • 2 ząbki czosnku
  • 4 łyżki oliwy z oliwek ekstra virgin
  • 100 ml białego wina
  • 1 łyżka Vegety
  • 2 łyżeczki cukru
  • kilka listków świeżej bazylii

Sposób przygotowania

  1. 1.
    Posiekaną cebulę podsmażamy na rozgrzanej oliwie, dodajemy czosnek, pomidory krojone, wino, cukier i łyżkę Vegety. Dusimy przez około 10 minut.
  2. 2.
    Następnie dodajemy pokrojone w krążki kalmary, krewetki i mule. Całość dusimy 10-15 minut.
  3. 3.
    Makaron gotujemy zgodnie z informacją na opakowaniu i podajemy razem z sosem. Danie ozdabiamy świeżą bazylią.

Porada

W przygotowaniu dania doskonale sprawdzą się także pomidory krojone z ziołami prowansalskimi Podravka.

Tabela energii i wartości odżywczych

Wartości energetyczne i odżywcze na jedną porcję (np. dla 1 osoby). W przypadku deserów wartości energetyczne i odżywcze dotyczą porcji 100 g.

Wartość odżywcza Jednostka miary Ilość K RDA (%) M RDA (%)
Wartość energetyczna kcal / kJ 439 / 1.835 - -
Tłuszcz g 17,66 - -
Węglowodany g 54,62 - -
Błonnik g 9,89 - -
Białko g 24,63 - -
Sól g 5,89 0 0
Witamina A μg 5.379,99 134 108
Witamina D μg 0,33 0 0
Witamina B3 mg 13,07 93 65
Kwas pantotenowy mg 2,04 29 29
Potas (K) mg 2.398,60 65 65
Wapń (Ca) mg 151,55 15 15
Fosfor (P) mg 381,56 48 48

* Referencyjna Wartość Spożywcza dla przeciętnej Kobiety (2000 kcal) i Mężczyzny (2900 kcal) w wieku 25-50 lat. (Źródło: Raporty DRI - Macronutrients, Elements, Vitamins, www.nap.edu; Genesis R&D and Podravka d.d.)