Szanujemy Twoja prywatność

Używamy cookies, aby nasza strona internetowa działała prawidłowo i aby stale ulepszać nasze usługi. W przypadku wyłączenia korzystania z plików cookie niektóre części tej witryny mogą być niedostępne. Więcej szczegółów w Warunkach użytkowania.

Rodzaje Cookies: Techniczne, Marketingowe

Ustawienia

Wyborny gulasz z grzybów

  • 01.07.2005.
  • Średnio trudne
  • 4
  • 45 min

Podróżując po Słowenii zauważyliśmy dużo hodowli grzybów. W jednej z nich, pod nazwą “Jelenov greben”, zachwyceni bogactwem hodowanych grzybów, stworzyliśmy ten oto przepis na wyborny gulasz z grzybów.

Składniki

  • 600 g grzybów (pieczarek, boczniaków, kurek, borowików)
  • 10 g suszonych borowików
  • 3 łyżki oleju
  • 40 g wędzonego boczku
  • 1 cebula
  • 2 marchewki
  • seler naciowy
  • natka pietruszki
  • pieprz
  • sól
  • liść laurowy
  • majeranek
  • tymianek
  • 3 ząbki czosnku
  • 100 ml śmietany
  • 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
  • ocet winny
  • 200 g ziemniaków
  • 1 łyżka Vegety

Sposób przygotowania

  1. 1.
    Grzyby oczyścić, opłukać i pokroić na duże kawałki. Boczek pokroić w drobną kostkę, marchewkę w krążki, a cebulę drobno posiekać.
  2. 2.
    Na rozgrzanym oleju obsmażyć boczek i cebulę, dodać marchewkę i dalej smażyć. Następnie dodać suszone borowiki i inne grzyby. Dokładnie obsmażyć, posypać Vegetą i dusić podlewając gorącą wodą.
  3. 3.
    Kiedy grzyby będą na wpół miękkie, dodać liść laurowy, seler naciowy, majeranek, posolić i dalej gotować na lekkim ogniu. Pod koniec gotowania gulasz popieprzyć.
  4. 4.
    Do gulaszu wmieszać mąkę ziemniaczaną rozcieńczoną wodą, śmietanę, posiekaną natkę pietruszki, posiekany czosnek oraz dodać odrobinę octu winnego. Podczas gdy gulasz się gotuje, odrębnie ugotować pokrojone ziemniaki, rozgnieść je i wmieszać do gulaszu.

Sposób podania

Jako dodatek podawać purée ziemniaczane.

Porada

Ocet winny można zastąpić białym winem.

Mała tajemnica

Gęstości gulaszowi nadają rozgniecione ziemniaki i mąka ziemniaczana.

Tabela energii i wartości odżywczych

Wartości energetyczne i odżywcze na jedną porcję (np. dla 1 osoby). W przypadku deserów wartości energetyczne i odżywcze dotyczą porcji 100 g.

Wartość odżywcza Jednostka miary Ilość K RDA (%) M RDA (%)
Wartość energetyczna kcal / kJ 793 / 3.315 - -
Tłuszcz g 30,48 - -
Węglowodany g 98,15 - -
Błonnik g 32,48 - -
Białko g 32,85 - -
Sól g 0,46 0 0
Witamina A μg 14.288,00 357 286
Witamina D μg 2,65 1 1
Witamina E mg 8,44 38 38
Witamina C mg 18,73 25 21
Potas (K) mg 493,51 13 13
Wapń (Ca) mg 124,16 12 12
Fosfor (P) mg 110,77 14 14

* Referencyjna Wartość Spożywcza dla przeciętnej Kobiety (2000 kcal) i Mężczyzny (2900 kcal) w wieku 25-50 lat. (Źródło: Raporty DRI - Macronutrients, Elements, Vitamins, www.nap.edu; Genesis R&D and Podravka d.d.)