Szanujemy Twoja prywatność

Używamy cookies, aby nasza strona internetowa działała prawidłowo i aby stale ulepszać nasze usługi. W przypadku wyłączenia korzystania z plików cookie niektóre części tej witryny mogą być niedostępne. Więcej szczegółów w Warunkach użytkowania.

Rodzaje Cookies: Techniczne, Marketingowe

Rodzaje Cookies: Techniczne, Marketingowe
Ustawienia

Wołowina z Hawany

  • 14.06.2006.
  • Średnio trudne
  • 4
  • 50 min

Carlos Diaz-Olivera, rodowity Kubańczyk, mistrz w przyrządzaniu egzotycznych koktajli, przygotował proste danie z kubańskiej kuchni, które zrobiło ogromne wrażenie na pracownikach Podravki.

Składniki

  • 500 g mielonej wołowiny
  • 1 cebula
  • 1 większa papryka
  • 2-3 ząbki czosnku
  • 1 łyżka koncentratu pomidorowego Podravka
  • 70 g zielonych oliwek
  • 1 łyżeczka kaparów
  • 1 łyżeczka rodzynek
  • 4 łyżki oleju słonecznikowego
  • 3-4 łyżeczki octu z jabłek
  • sól
  • mielony pieprz
  • 2 łyżki Vegety W Smak Do Mięsa Mielonego

Sposób przygotowania

  1. 1.
    Do mielonego mięsa dodać pokrojoną cebulę, czosnek, w kostkę pokrojoną paprykę i oliwki.
  2. 2.
    Następnie dodać kapary, rodzynki i koncentrat i wszystko doprawić solą i pieprzem. Na sam koniec dodać jeszcze olej, ocet i Vegetę W Smak Do Mięsa Mielonego.
  3. 3.
    Wszystko razem delikatnie wymieszać i pozostawić, aby się marynowało przez około 25-30 minut.
  4. 4.
    Potem przygotowane mięso dusić na lekkim ogniu około 20 minut. Jeżeli jest taka potrzeba, dolać wody od czasu do czasu.

Sposób podania

Gotowe danie ułożyć na talerzu, udekorować gotowanym groszkiem i podać z sadzonym jajkiem i ryżem.

Porada

Na oryginalnym kubańskim talerzu powinien znaleźć się dodatkowo pieczony banan i zielona sałata z awokado, pomidorem i ogórkami.

Mała tajemnica

Należy zwrócić uwagę na to, aby, cały czas podczas duszenia, mięso miało wystarczającą ilość wody.

Tabela energii i wartości odżywczych

Wartości energetyczne i odżywcze na jedną porcję (np. dla 1 osoby). W przypadku deserów wartości energetyczne i odżywcze dotyczą porcji 100 g.

Wartość odżywcza Jednostka miary Ilość K RDA (%) M RDA (%)
Wartość energetyczna kcal / kJ 381 / 1.593 - -
Tłuszcz g 26,85 - -
Węglowodany g 8,81 - -
Błonnik g 1,17 - -
Białko g 25,41 - -
Sól g 2,53 0 0
Witamina A μg 159,14 4 3
Witamina D μg 15,00 8 8
Witamina C mg 17,29 23 19
Witamina B3 mg 13,88 99 69
Potas (K) mg 528,33 14 14
Wapń (Ca) mg 40,83 4 4
Fosfor (P) mg 273,73 34 34

* Referencyjna Wartość Spożywcza dla przeciętnej Kobiety (2000 kcal) i Mężczyzny (2900 kcal) w wieku 25-50 lat. (Źródło: Raporty DRI - Macronutrients, Elements, Vitamins, www.nap.edu; Genesis R&D and Podravka d.d.)