Szanujemy Twoja prywatność

Używamy cookies, aby nasza strona internetowa działała prawidłowo i aby stale ulepszać nasze usługi. W przypadku wyłączenia korzystania z plików cookie niektóre części tej witryny mogą być niedostępne. Więcej szczegółów w Warunkach użytkowania.

Rodzaje Cookies: Techniczne, Marketingowe

Rodzaje Cookies: Techniczne, Marketingowe
Ustawienia

Wołowina z anyżem

  • 20.01.2004.
  • Średnio trudne
  • 2
  • 40 min

W Europie słodkawy i aromatyczny zapach anyżu wykorzystuje się głównie przy produkcji słodyczy. W języku chińskim anyż, czyli „Ba jiao” oznacza „osiem kątów" i jest często dodawany do przeróżnych potraw wytrawnych.

Składniki

  • 200 g wołowiny
  • 2 wielkie cebule
  • 50 ml wody
  • 4 łyżeczki skrobi kukurydzianej
  • 1 łyżka sosu sojowego
  • 2 łyżki Vegety
  • 1 gwiazdka anyżu
  • 50 ml oleju
  • 1 łyżeczka oleju sezamowego

Sposób przygotowania

  1. 1.
    Wołowinę pokrojoną na cienkie paski posypać dwiema łyżkami skrobi kukurydzianej, polać sosem sojowym i odstawić przynajmniej na 30 minut.
  2. 2.
    W filiżance wymieszać łyżkę Vegety i pozostałą część skrobi.
  3. 3.
    Mięso usmażyć na patelni i posypać łyżką Vegety. Następnie zdjąć z patelni i odlać nadmiar tłuszczu.
  4. 4.
    Na dwóch łyżkach oleju usmażyć anyż i drobno pokrojoną cebulę.
  5. 5.
    Dodać mięso i wszystko razem wymieszać. Polać mieszanką Vegety i skrobi, wymieszać i krótko gotować.
  6. 6.
    Pod koniec smażenia dodać olej z sezamu do smaku.

Sposób podania

To danie najlepiej podawać z ryżem.

Tabela energii i wartości odżywczych

Wartości energetyczne i odżywcze na jedną porcję (np. dla 1 osoby). W przypadku deserów wartości energetyczne i odżywcze dotyczą porcji 100 g.

Wartość odżywcza Jednostka miary Ilość K RDA (%) M RDA (%)
Wartość energetyczna kcal / kJ 246 / 1.028 - -
Tłuszcz g 8,00 - -
Węglowodany g 11,00 - -
Błonnik g 1,00 - -
Białko g 30,00 - -
Sól g 3,72 0 0
Witamina A μg 3,00 0 0
Witamina D μg 12,00 6 6
Witamina C mg 4,00 5 4
Witamina B3 mg 9,00 64 45
Potas (K) mg 518,00 14 14
Fosfor (P) mg 259,00 32 32
Magnez mg 37,00 12 9

* Referencyjna Wartość Spożywcza dla przeciętnej Kobiety (2000 kcal) i Mężczyzny (2900 kcal) w wieku 25-50 lat. (Źródło: Raporty DRI - Macronutrients, Elements, Vitamins, www.nap.edu; Genesis R&D and Podravka d.d.)