Sposób przygotowania
-
1.
Mięso oczyścić z żyłek, nasmarować Vegetą W Smak Do Wieprzowiny i zostawić, aby się marynowało przez około 30 minut.
-
2.
Na 50 g masła usmażyć mięso z obu stron, polać go winiakiem, podpalić i zdjąć z ognia.
-
3.
Odcedzić 250 g moreli z kompotu. Ciasto francuskie rozciągnąć w kształt prostokąta, ale zwrócić uwagę, aby nie było zbyt cienkie.
-
4.
Na nim rozłożyć połowę moreli, ostudzone mięso, a na to drugą część moreli.
-
5.
Krawędzie ciasta nasmarować jajkiem i przykryć nimi mięso. Na cieście zrobić dziurki w widelcem w kilku miejscach, również posmarować jajkiem i posypać sezamem.
-
6.
Piec w piekarniku w temperaturze ok. 185 stopni przez 30 minut.
-
7.
Na pozostałym maśle usmażyć resztę moreli z kompotu, dodać Vegetę i pieprz i wszystko razem dusić około 5 minut.
-
8.
Morele należy przecisnąć przez sitko, dodać słodką śmietanę i wszystko razem przegotować. Jeżeli jest taka potrzeba, to do sosu można dodać 50 ml wody.
Sposób podania
Pieczone mięso pokroić na kawałki, podać razem z ugotowanym ryżem i sosem z moreli.
Porada
Przed pokrojeniem zostawić mięso 10 minut.
Mała tajemnica
Ciasto należy nakłuć przed pieczeniem, aby później przepuściło nadmiar wody, a jednocześnie zostało chrupiące.