Wieprzowina z morelami w cieście francuskim

  • 14.06.2006.
  • Trudne
  • 4
  • 80 min

To bardzo nietypowe ale wyrafinowane danie można podać na świątecznym stole jako przystawkę lub danie główne.

Składniki

  • 800 g filetu wieprzowego
  • 400 g moreli z kompotu
  • 2 łyżeczki Vegety W Smak Do Wieprzowiny
  • 100 g masła
  • 1 jajko
  • świeżozmielony kolorowy pieprz
  • 100 ml słodkiej śmietany
  • 50 ml winiaku
  • 1 łyżka oleju sezamowego
  • 1 łyżeczka Vegety

Sposób przygotowania

  1. 1.
    Mięso oczyścić z żyłek, nasmarować Vegetą W Smak Do Wieprzowiny i zostawić, aby się marynowało przez około 30 minut.
  2. 2.
    Na 50 g masła usmażyć mięso z obu stron, polać go winiakiem, podpalić i zdjąć z ognia.
  3. 3.
    Odcedzić 250 g moreli z kompotu. Ciasto francuskie rozciągnąć w kształt prostokąta, ale zwrócić uwagę, aby nie było zbyt cienkie.
  4. 4.
    Na nim rozłożyć połowę moreli, ostudzone mięso, a na to drugą część moreli.
  5. 5.
    Krawędzie ciasta nasmarować jajkiem i przykryć nimi mięso. Na cieście zrobić dziurki w widelcem w kilku miejscach, również posmarować jajkiem i posypać sezamem.
  6. 6.
    Piec w piekarniku w temperaturze ok. 185 stopni przez 30 minut.
  7. 7.
    Na pozostałym maśle usmażyć resztę moreli z kompotu, dodać Vegetę i pieprz i wszystko razem dusić około 5 minut.
  8. 8.
    Morele należy przecisnąć przez sitko, dodać słodką śmietanę i wszystko razem przegotować. Jeżeli jest taka potrzeba, to do sosu można dodać 50 ml wody.

Sposób podania

Pieczone mięso pokroić na kawałki, podać razem z ugotowanym ryżem i sosem z moreli.

Porada

Przed pokrojeniem zostawić mięso 10 minut.

Mała tajemnica

Ciasto należy nakłuć przed pieczeniem, aby później przepuściło nadmiar wody, a jednocześnie zostało chrupiące.

Tabela energii i wartości odżywczych

Wartości energetyczne i odżywcze na jedną porcję (np. dla 1 osoby). W przypadku deserów wartości energetyczne i odżywcze dotyczą porcji 100 g.

Wartość odżywcza Jednostka miary Ilość K RDA (%) M RDA (%)
Wartość energetyczna kcal / kJ 1046 / 4.372 - -
Tłuszcz g 60,33 - -
Węglowodany g 53,11 - -
Błonnik g 3,05 - -
Białko g 63,60 - -
Sól g 3,17 0 0
Witamina A μg 2.326,98 58 47
Witamina D μg 53,33 27 27
Witamina E mg 8,64 39 39
Witamina B3 mg 25,58 183 128
Potas (K) mg 1.123,72 30 30
Wapń (Ca) mg 86,42 9 9
Fosfor (P) mg 633,11 79 79

* Referencyjna Wartość Spożywcza dla przeciętnej Kobiety (2000 kcal) i Mężczyzny (2900 kcal) w wieku 25-50 lat. (Źródło: Raporty DRI - Macronutrients, Elements, Vitamins, www.nap.edu; Genesis R&D and Podravka d.d.)