Szanujemy Twoja prywatność

Używamy cookies, aby nasza strona internetowa działała prawidłowo i aby stale ulepszać nasze usługi. W przypadku wyłączenia korzystania z plików cookie niektóre części tej witryny mogą być niedostępne. Więcej szczegółów w Warunkach użytkowania.

Rodzaje Cookies: Techniczne, Marketingowe

Ustawienia

Wieprzowina w sosie jagodowym

  • 25.12.2003.
  • Średnio trudne
  • 4
  • 50 min

Kuchnia francuska jest najsłynniejsza na świecie i zdecydowanie najbardziej wyrafinowana.

Składniki

  • 150 g jagód,
  • cynamon
  • 3 wielkie jabłka
  • 60 g masła
  • 10 g mąki
  • 2 łyżeczki Vegety W Smak Do Wieprzowiny
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • 50 ml wody
  • 2 łyżki cukru
  • 1 łyżka dżemu jagodowego

Sposób przygotowania

  1. 1.
    Przegotować jagody z cukrem i zostawić do ostudzenia. Następnie odcedzić jagody, a sok zachować.
  2. 2.
    Wieprzowinę pokroić na plastry, posypać Vegetą W Smak Do Wieprzowiny i, z jednej strony, mąką.
  3. 3.
    Smażyć na gorącym oleju najpierw od strony posypanej mąką na złoty kolor.
  4. 4.
    Na 10 g roztopionego masła powoli smażyć jabłka pokrojone w plastry aż zmienią kolor, a potem posypać je cynamonem.
  5. 5.
    Do patelni z płynem po mięsie wlać sok jagodowy, dodać dżem i gotować na wolnym ogniu. Wmieszać resztę pokrojonego masła i na sam koniec dodać jagody.

Sposób podania

Pieczone mięso podawać z upieczonymi jabłkami i polać przygotowanym sosem.

Porada

Do sosu, aby miał jeszcze lepszy aromat, można dodać 1-2 łyżki czerwonego wina.

Tabela energii i wartości odżywczych

Wartości energetyczne i odżywcze na jedną porcję (np. dla 1 osoby). W przypadku deserów wartości energetyczne i odżywcze dotyczą porcji 100 g.

Wartość odżywcza Jednostka miary Ilość K RDA (%) M RDA (%)
Wartość energetyczna kcal / kJ 404 / 1.689 - -
Tłuszcz g 20,00 - -
Węglowodany g 29,00 - -
Błonnik g 4,00 - -
Białko g 26,00 - -
Sól g 1,65 0 0
Witamina A μg 553,00 14 11
Witamina D μg 23,00 12 12
Witamina C mg 9,00 12 10
Witamina B3 mg 11,00 79 55
Potas (K) mg 673,00 18 18
Fosfor (P) mg 299,00 37 37
Magnez mg 42,00 14 11

* Referencyjna Wartość Spożywcza dla przeciętnej Kobiety (2000 kcal) i Mężczyzny (2900 kcal) w wieku 25-50 lat. (Źródło: Raporty DRI - Macronutrients, Elements, Vitamins, www.nap.edu; Genesis R&D and Podravka d.d.)