Sposób przygotowania
-
1.
Mięso umyć i wysuszyć, a następnie wzdłuż całego kawałka zrobić dołek i wypełnić go z śliwkami, jedna za drugą.
-
2.
Wcześniej wyjąć z nich pestki i w ich miejsce włożyć kawałki masła.
-
3.
W ten sposób przygotowane filety dokładnie posolić, popieprzyć i usmażyć na oleju. Do wszystkiego dodać pozostałe śliwki, pokrojone w paski i Vegetę i dusić podlewając wodą i winem od czasu do czasu.
-
4.
Jak mięso będzie miękkie, dodać oba rodzaje śmietany, a na sam koniec jak już mięso będzie gotowe, dodać śliwowicę.
Sposób podania
Płaty pokroić na mniejsze kawałki, ułożyć na talerzu, polać sosem i posypać posiekaną pietruszką. Danie można podać z ugotowanym ryżem albo z gniazdami makaronowych wstążek Podravka.
Porada
W ten sam sposób można przyrządzić kawałek każdego innego mięsa.