Szanujemy Twoja prywatność

Używamy cookies, aby nasza strona internetowa działała prawidłowo i aby stale ulepszać nasze usługi. W przypadku wyłączenia korzystania z plików cookie niektóre części tej witryny mogą być niedostępne. Więcej szczegółów w Warunkach użytkowania.

Rodzaje Cookies: Techniczne, Marketingowe

Ustawienia

Wieprzowina po chorwacku

  • 14.06.2006.
  • Średnio trudne
  • 4
  • 45 min

Danie z odrobiną dobrego alkoholu zazwyczaj jest bardzo wyrafinowane. Tak jest też w przypadku tego znanego od dawna, eleganckiego chorwackiego dania. Specyficzny smak temu daniu nadaje śliwowica.

Składniki

  • 2 płaty wieprzowiny (około 800 g)
  • 150 g kandyzowanych śliwek
  • 4 łyżki oleju
  • 30 g masła
  • 100 ml śmietany
  • 200 ml śmietany do sosów
  • 150 ml białego wina
  • 2 łyżki śliwowicy (lub podobnego alkoholu)
  • sól
  • pieprz
  • pietruszka
  • 1 łyżka Vegety

Sposób przygotowania

  1. 1.
    Mięso umyć i wysuszyć, a następnie wzdłuż całego kawałka zrobić dołek i wypełnić go z śliwkami, jedna za drugą.
  2. 2.
    Wcześniej wyjąć z nich pestki i w ich miejsce włożyć kawałki masła.
  3. 3.
    W ten sposób przygotowane filety dokładnie posolić, popieprzyć i usmażyć na oleju. Do wszystkiego dodać pozostałe śliwki, pokrojone w paski i Vegetę i dusić podlewając wodą i winem od czasu do czasu.
  4. 4.
    Jak mięso będzie miękkie, dodać oba rodzaje śmietany, a na sam koniec jak już mięso będzie gotowe, dodać śliwowicę.

Sposób podania

Płaty pokroić na mniejsze kawałki, ułożyć na talerzu, polać sosem i posypać posiekaną pietruszką. Danie można podać z ugotowanym ryżem albo z gniazdami makaronowych wstążek Podravka.

Porada

W ten sam sposób można przyrządzić kawałek każdego innego mięsa.

Tabela energii i wartości odżywczych

Wartości energetyczne i odżywcze na jedną porcję (np. dla 1 osoby). W przypadku deserów wartości energetyczne i odżywcze dotyczą porcji 100 g.

Wartość odżywcza Jednostka miary Ilość K RDA (%) M RDA (%)
Wartość energetyczna kcal / kJ 514 / 2.149 - -
Tłuszcz g 30,53 - -
Węglowodany g 24,53 - -
Błonnik g 2,65 - -
Białko g 30,31 - -
Sól g 1,12 0 0
Witamina A μg 1.142,84 29 23
Witamina D μg 36,47 18 18
Witamina E mg 8,72 40 40
Witamina B3 mg 12,95 92 65
Potas (K) mg 842,92 23 23
Wapń (Ca) mg 76,93 8 8
Fosfor (P) mg 371,07 46 46

* Referencyjna Wartość Spożywcza dla przeciętnej Kobiety (2000 kcal) i Mężczyzny (2900 kcal) w wieku 25-50 lat. (Źródło: Raporty DRI - Macronutrients, Elements, Vitamins, www.nap.edu; Genesis R&D and Podravka d.d.)