Szanujemy Twoja prywatność

Używamy cookies, aby nasza strona internetowa działała prawidłowo i aby stale ulepszać nasze usługi. W przypadku wyłączenia korzystania z plików cookie niektóre części tej witryny mogą być niedostępne. Więcej szczegółów w Warunkach użytkowania.

Rodzaje Cookies: Techniczne, Marketingowe

Ustawienia

Wieprzowe medaliony w aromatycznym maśle

  • 04.02.2005.
  • Trudne
  • 4
  • 80 min

Wieprzowym medalionom niepowtarzalny aromat zapewni nadzianie ich gałązkami rozmarynu i odstawienie. Delikatne mięso przejmie zapach śródziemnomorskiej przyprawy, a smak dania uzupełni duszona dynia, ziemniaki i słonina.

Składniki

  • 2 kawałki wieprzowej polędwicy
  • 4 gałązki rozmarynu
  • 3 łyżki oleju
  • Vegeta W Smak Do Wieprzowiny
  • Składniki na dodatek do mięsa:
  • 850 g ziemniaków
  • 500 g żółtej dyni
  • 100 g cebuli
  • 50 słoniny (lub boczku)
  • Vegeta
  • 2 łyżki oleju
  • Składniki na aromatyczne masło:
  • 100 g masła
  • 1-2 łyżeczki soku z cytryny
  • 1 łyżeczka śeżewij
  • pokrojonej pietruszki
  • 1 łyżeczka świeżego, pokrojonego rozmarynu
  • Vegeta

Sposób przygotowania

  1. 1.
    Ziemniaki ugotować w mundurkach przez 20 minut, a następnie je obrać i pokroić w kostkę o grubości 1 cm. Dynię przekroić na pół, wyczyścić z nasion i skóry a następnie ją przetrzeć.
  2. 2.
    Mięso pokroić na 12 medalionów ważących około 50g.
  3. 3.
    Z gałązek rozmarynu należy oderwać 3/4 listków i na każdą nadziać po 3 mięsne medaliony. Następnie posypać Vegetą W Smak Do Wieprzowiny i zostawić na przynajmniej 30 min.
  4. 4.
    Wymieszać miękkie masło, listki rozmarynu, łyżeczkę posiekanej pietruszki i sok cytrynowy. Dodać Vegetę, wszystko dobrze razem wymieszać i odstawić w chłodne miejsce.
  5. 5.
    Na gorącym oleju podsmażyć cebulę i słoninę pokrojoną w kostki. Dodać ziemniaki, dynię i posypać Vegetą.
  6. 6.
    Wszystko razem dusić przez około 15 minut, a następnie posypać pozostałą pietruszką.
  7. 7.
    Na pozostałym oleju smażyć wieprzowe medaliony.

Sposób podania

Na każdy medalion położyć łyżeczkę aromatycznego masła i od razu podać wraz z pysznym dodatkiem dyni i ziemniaków.

Porada

Żeby masło było mocno aromatyczne, gałązki rozmarynu należy pokroić jak najdrobniej.

Tabela energii i wartości odżywczych

Wartości energetyczne i odżywcze na jedną porcję (np. dla 1 osoby). W przypadku deserów wartości energetyczne i odżywcze dotyczą porcji 100 g.

Wartość odżywcza Jednostka miary Ilość K RDA (%) M RDA (%)
Wartość energetyczna kcal / kJ 716 / 2.993 - -
Tłuszcz g 45,52 - -
Węglowodany g 36,86 - -
Błonnik g 7,00 - -
Białko g 41,93 - -
Sól g 6,17 0 0
Witamina A μg 1.093,58 27 22
Witamina D μg 33,50 17 17
Witamina C mg 4.223,00 5631 4692
Witamina B3 mg 18,88 135 94
Potas (K) mg 1.808,45 49 49
Fosfor (P) mg 504,08 63 63
Magnez mg 119,25 40 30

* Referencyjna Wartość Spożywcza dla przeciętnej Kobiety (2000 kcal) i Mężczyzny (2900 kcal) w wieku 25-50 lat. (Źródło: Raporty DRI - Macronutrients, Elements, Vitamins, www.nap.edu; Genesis R&D and Podravka d.d.)