Wieprzowe kotlety z jabłkami

  • 24.06.2004.
  • Średnio trudne
  • 4
  • 35 min

Aromatyczne, słodkie kotlety wieprzowe z grilla swój wspaniały smak zawdzięczają nie tylko specyficznemu aromatowi mięsa z grilla, ale także dzięki marynacie z sosu sojowego, miodu i jabłek, która nadaje potrawie orzeźwiający i egzotyczny smak.

Składniki

  • 1 kg wieprzowych kotletów
  • 3 łyżki Vegety W Smak Do Grilla
  • 600 g ugotowanego ryżu
  • 3 jabłka
  • olej
  • Na marynatę:
  • 1 łyżka sosu sojowego
  • 2 łyżeczki miodu
  • 1 łyżka cherry
  • 2 łyżki wody

Sposób przygotowania

  1. 1.
    Kotlety posypać Vegetą W smak Do Grilla i odstawić w chłodne miejsce na 30 minut.
  2. 2.
    Kotlety piec na rozgrzanym grillu z obu stron.
  3. 3.
    W misce wymieszać wszystkie składniki marynaty. Kotlety smarować marynatą z sosu sojowego i miodu i piec do miękkości.
  4. 4.
    Jabłka umyć, oczyścić z nasion i pokroić w plastry. Folię aluminiową nasmarować olejem, położyć na grillu i na niej piec jabłka aż staną się miękkie.

Sposób podania

Do pieczonych kotletów z jabłkami można podać ugotowany ryż.

Porada

Aby mięso było bardziej soczyste, należy je piec na folii, podobnie jak i jabłka.

Tabela energii i wartości odżywczych

Wartości energetyczne i odżywcze na jedną porcję (np. dla 1 osoby). W przypadku deserów wartości energetyczne i odżywcze dotyczą porcji 100 g.

Wartość odżywcza Jednostka miary Ilość K RDA (%) M RDA (%)
Wartość energetyczna kcal / kJ 1095 / 4.577 - -
Tłuszcz g 62,40 - -
Węglowodany g 65,76 - -
Błonnik g 3,56 - -
Białko g 63,55 - -
Sól g 0,75 0 0
Witamina A μg 83,05 2 2
Witamina D μg 30,00 15 15
Witamina C mg 6,64 9 7
Witamina B3 mg 25,32 181 127
Potas (K) mg 1.011,71 27 27
Wapń (Ca) mg 109,44 11 11
Fosfor (P) mg 599,00 75 75

* Referencyjna Wartość Spożywcza dla przeciętnej Kobiety (2000 kcal) i Mężczyzny (2900 kcal) w wieku 25-50 lat. (Źródło: Raporty DRI - Macronutrients, Elements, Vitamins, www.nap.edu; Genesis R&D and Podravka d.d.)