Wielkopolski galart

  • 19.11.2018.
  • Łatwe
  • 6
  • 3 min

Składniki

  • 2 golonki wieprzowe
  • 2 nogi wieprzowe
  • 1 duża marchew
  • 1 duża pietruszka
  • Por
  • 5 kulek ziela angielskiego
  • 3 liście laurowe
  • Vegeta
  • łyżeczka pieprzu w ziarenkach
  • sól do smaku

Sposób przygotowania

  1. 1.
    Golonkę i nogi dokładnie oczyszczamy, myjemy i wkładamy do garnka, dodajemy obrane warzywa i zalewamy całość wodą, której nie ma być więcej jak 5 cm ponad golonki.
  2. 2.
    Wszystko musimy zagotować, zbieramy szum. Jak już przestanie się tworzyć szum dodajemy przyprawy i Vegetę, zmniejszamy palnik na minimum i gotujemy przynajmniej kilka godzin.
  3. 3.
    Galart podobnie jak rosół im dłużej jest gotowany tym jest lepszy.
  4. 4.
    Po tym czasie robimy test czy rosół zgęstnieje. Na zimny talerzyk wlewamy 2 łyżki rosołu i wkładamy do lodówki na 10 minut, jeśli stężeje to znaczy, że już możemy go wyłączyć.
  5. 5.
    Przestudzone mięso kroimy w drobną kosteczkę i układamy w kokilkach, dodajemy pokrojoną w kosteczkę marchewkę z rosołu i jeśli lubicie można dodać jeszcze pietruszkę, natkę pietruszki i ugotowane jajko.