Wielkanocny schab ze śliwką

  • 06.04.2012.
  • Średnio trudne

Ten prosty w wykonaniu przepis pozwoli przygotować pyszny, soczysty schab - idealny na świąteczny stół.

Składniki

  • 1,5 kg schabu
  • 3 łyżki Vegety do wieprzowiny
  • 5 ząbków czosnku
  • 20 suszonych śliwek
  • 50 ml oleju

Sposób przygotowania

  1. 1.
    Śliwki zalewamy wrzątkiem i moczymy przez 1 minutę, a następnie odcedzamy. Schab myjemy, dokładnie wycieramy i nadziewamy śliwkami.
  2. 2.
    Mięso posypujemy Vegetą do wieprzowiny i nadziewamy czosnkiem. Odstawiamy na około 30 minut.
  3. 3.
    Po upływie tego czasu mięso przekładamy do rękawa do pieczenia bądź do naczynia wysmarowanego olejem i pieczemy pod przykryciem przez około 70 minut w 180 stopniach.
  4. 4.
    Mięso pieczone w naczyniu od czasu do czasu podlewamy wodą.

Sposób podania

Schab po upieczeniu wystudzić i pokroić na cienkie plasteki.

Porada

Mięsa pieczonego w rękawie nie trzeba podlewać wodą ani sosem.