Warzywna zupa z chrupiącą pancettą i słonecznymi pomidorami

  • 06.08.2013.
  • Średnio trudne
  • 4
  • 30 min

Składniki

  • 2 łyżki oliwy z oliwek ekstra virgin
  • 1 por (100 g)
  • 1 marchewka (80 g)
  • 1/2 łyżeczki posiekanego rozmarynu
  • 1 łyżka koncentratu pomidorowego Podravka
  • 1 opakowanie pomidorów krojonych Podravka z ziołami prowansalskimi (390 g)
  • 2 puszki czerwonej fasoli (800 g)
  • 8 pomidorków cherry (podsmażonych)
  • 4 plastry pancetty lub wędzonego boczku
  • 1 łyżka Vegety

Sposób przygotowania

  1. 1.
    Posiekanego pora, startą marchewkę i rozmaryn podsmażyć na rozgrzanej oliwie, na małym ogniu, aż zmięknie (od czasu do czasu mieszając). Dodajemy koncentrat pomidorowy i gotujemy przez minutę.
  2. 2.
    Następnie dodajemy pomidory krojone, podlewamy odrobiną wody i doprowadzamy do wrzenia. Gotujemy 10 minut, po czym wrzucamy czerwoną fasolę i zalewamy wodą (ok. 800 ml) oraz doprawiamy łyżką Vegety. Gotujemy kolejne 5 minut, a następnie zostawiamy do ostygnięcia.
  3. 3.
    Odlewamy dwie filiżanki wywaru z warzywami i miksujemy, po czym wlewamy z powrotem do garnka i dokładnie mieszamy. Doprawiamy solą i pieprzem według uznania.
  4. 4.
    Pancettę kroimy w paski (lub w kostkę) i podsmażamy, aż się zarumieni.
  5. 5.
    Zupę podajemy na gorąco udekorowaną podsmażoną pancettą i pomidorami.

Porada

Gęstość zupy zależy od tego ile wywaru zmiksujemy.

Tabela energii i wartości odżywczych

Wartości energetyczne i odżywcze na jedną porcję (np. dla 1 osoby). W przypadku deserów wartości energetyczne i odżywcze dotyczą porcji 100 g.

Wartość odżywcza Jednostka miary Ilość K RDA (%) M RDA (%)
Wartość energetyczna kcal / kJ 383 / 1.601 - -
Tłuszcz g 16,19 - -
Węglowodany g 46,74 - -
Błonnik g 15,58 - -
Białko g 15,73 - -
Witamina A μg 6.504,58 163 130
Witamina D μg 1,20 1 1
Witamina B3 mg 5,30 38 26
Kwas pantotenowy mg 0,60 9 9
Potas (K) mg 1.032,61 28 28
Wapń (Ca) mg 112,66 11 11
Fosfor (P) mg 270,52 34 34

* Referencyjna Wartość Spożywcza dla przeciętnej Kobiety (2000 kcal) i Mężczyzny (2900 kcal) w wieku 25-50 lat. (Źródło: Raporty DRI - Macronutrients, Elements, Vitamins, www.nap.edu; Genesis R&D and Podravka d.d.)