Szanujemy Twoja prywatność

Używamy cookies, aby nasza strona internetowa działała prawidłowo i aby stale ulepszać nasze usługi. W przypadku wyłączenia korzystania z plików cookie niektóre części tej witryny mogą być niedostępne. Więcej szczegółów w Warunkach użytkowania.

Rodzaje Cookies: Techniczne, Marketingowe

Rodzaje Cookies: Techniczne, Marketingowe
Ustawienia

Warzywa z ryżem

  • 09.06.2006.
  • Średnio trudne
  • 4
  • 60 min

Wyjątkowy smak nadaje temu daniu kombinacja różnorodnych warzyw, śmietany i słodkiego wina.

Składniki

  • marchwi
  • 250 g cukinii
  • 150 g młodej fasoli
  • 200 g brokułów
  • 150 słodkiej kukurydzy
  • 50 ml słodkiego wina
  • 250 ml śmietany do gotowania
  • 1 żółtko
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 40 g masła
  • Składniki na dodatek do warzyw:
  • 250 g ryżu parboiled Podravka
  • 20 g masła
  • 50 ml wina
  • 50 ml wody
  • 2 łyżeczki Vegety W Smak Do Dań Chińskich

Sposób przygotowania

  1. 1.
    Na mieszance oliwy z oliwek i masła dusić marchew pokrojoną w paski prawie do miękkości.
  2. 2.
    Dodać Vegetę W Smak Do Dań Chińskich i cukinię pokrojoną w paski i wszystko razem dusić do miękkości.
  3. 3.
    Młodą fasolę i brokuły krótko gotować w wodzie i odcedzić.
  4. 4.
    Duszoną marchew i cukinię podlać słodkim winem, a potem dodać fasolę, kukurydzę i brokuły. Podczas duszenia można podlać odrobiną wody. Pod koniec gotowania wmieszać śmietanę i żółtko.
  5. 5.
    Ryż parboiled Podravka ugotować w lekko osolonej wodzie na półtwardo i odcedzić. Na patelni roztopić masło, dodać odcedzony ryż, warzywa, wino i wodę. Wszystko posypać Vegetą W Smak Do Dań Chińskich i jeszcze krótko wszystko razem dusić.

Porada

To danie można przygotować również w inny sposób. Duszone warzywa należy włożyć do żaroodpornego naczynia i polać śmietaną wymieszaną z dwoma żółtkami. Potrawę włożyć do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni i piec przez 15-20 minut.

Mała tajemnica

Ryż z warzywami można podawać także z zieloną sałatą.

Tabela energii i wartości odżywczych

Wartości energetyczne i odżywcze na jedną porcję (np. dla 1 osoby). W przypadku deserów wartości energetyczne i odżywcze dotyczą porcji 100 g.

Wartość odżywcza Jednostka miary Ilość K RDA (%) M RDA (%)
Wartość energetyczna kcal / kJ 642 / 2.684 - -
Tłuszcz g 44,83 - -
Węglowodany g 62,94 - -
Błonnik g 9,65 - -
Białko g 14,46 - -
Sól g 0,92 0 0
Witamina A μg 19.149,90 479 383
Witamina D μg 36,64 18 18
Witamina C mg 54,03 72 60
Witamina B3 mg 20,65 147 103
Potas (K) mg 1.203,63 33 33
Fosfor (P) mg 894,48 112 112
Magnez mg 430,40 143 108

* Referencyjna Wartość Spożywcza dla przeciętnej Kobiety (2000 kcal) i Mężczyzny (2900 kcal) w wieku 25-50 lat. (Źródło: Raporty DRI - Macronutrients, Elements, Vitamins, www.nap.edu; Genesis R&D and Podravka d.d.)