Warzywa i ser w cieście filo

  • 28.10.2015.
  • Średnio trudne
  • 4
  • 30 min

Zaskocz swoich bliskim lekkim daniem z różnymi warzywami, serkiem ricotta, podawanym w cieście filo.

Składniki

  • 3 płaty ciasta filo
  • 1 puszka ciecierzycy
  • 250 g serka śmietankowego (ricotta)
  • 4 jajka
  • 120 g liści szpinaku
  • Około 40 ml oliwy z oliwek
  • 2-3 marchewki
  • 1 łyżka Vegety

Sposób przygotowania

  1. 1.
    Polać płaty ciasta filo oliwą z oliwek. Umieścić jeden na drugim płatki ciasta na blaszce (25x16 cm) w nagrzanym piekarniku (200 ° C). Gdy będą ciepłe, wyjąć blachę z piekarnika.
  2. 2.
    Przełożyć ciasto na tacę i upewnić się, że ciasto pokrywa dno i boki (usunąć nadmiar ciasta).
  3. 3.
    Na ciasto położyć odsączoną ciecierzycę i ser. Ubić jajka i dodać jedną łyżkę Vegeta, wymieszać i dodać posiekany szpinak. Wlać jajka ze szpinakiem na ser, dodać drobno pokrojoną w kostkę marchewkę. Piec w temperaturze 200 ° C przez 20-25 minut. Schłodzić ciasto. Danie jest idealne na ciepło jak i na zimno.

Porada

Możesz użyć ciasta francuskiego zamiast ciasta filo.

Tabela energii i wartości odżywczych

Wartości energetyczne i odżywcze na jedną porcję (np. dla 1 osoby). W przypadku deserów wartości energetyczne i odżywcze dotyczą porcji 100 g.

Wartość odżywcza Jednostka miary Ilość K RDA (%) M RDA (%)
Wartość energetyczna kcal / kJ 500 / 2.090 - -
Tłuszcz g 23,71 - -
- Nasycone kwasy tłuszczowe g 6,34 - -
- Jednonienasycone kwasy tłuszczowe g 10,44 - -
- Wielonienasycone kwasy tłuszczowe g 4,74 - -
Węglowodany g 47,45 - -
Błonnik g 10,10 - -
Białko g 25,73 - -
Sól g 0,37 0 0
Witamina A μg 14.411,63 360 288
Witamina D μg 26,72 13 13
Witamina B3 mg 6,61 47 33
Kwas pantotenowy mg 1,19 17 17
Potas (K) mg 733,26 20 20
Fosfor (P) mg 386,40 48 48

* Referencyjna Wartość Spożywcza dla przeciętnej Kobiety (2000 kcal) i Mężczyzny (2900 kcal) w wieku 25-50 lat. (Źródło: Raporty DRI - Macronutrients, Elements, Vitamins, www.nap.edu; Genesis R&D and Podravka d.d.)