Szanujemy Twoja prywatność

Używamy cookies, aby nasza strona internetowa działała prawidłowo i aby stale ulepszać nasze usługi. W przypadku wyłączenia korzystania z plików cookie niektóre części tej witryny mogą być niedostępne. Więcej szczegółów w Warunkach użytkowania.

Rodzaje Cookies: Techniczne, Marketingowe

Ustawienia

Varaždinska uczta

  • 03.09.2006.
  • Średnio trudne
  • 6
  • 100 min

W północno-zachodnim regionie Chorwacji mięso się marynuje i suszy na dymie (wędzi), a kapustę kisi w drewnianych beczkach, jak kiedyś. W tym regionie uwielbiana jest smaczna i zdrowa kombinacja suszonego mięsa i kiszonej kapusty.

Składniki

  • kminek
  • 5-6 ząbków czosnku
  • sól
  • 1 łyżka Vegety
  • 600 g świeżych wieprzowych żeberek
  • 1 kg kiszonej kapusty
  • 600 g wędzonej golonki
  • 50 g smalcu

Sposób przygotowania

  1. 1.
    Kminek namoczyć i potem drobno posiekać. Wymieszać z przeciśniętym czosnkiem, solą i Vegetą.
  2. 2.
    Częścią tej mieszanki natrzeć żeberka i odstawić na przynajmniej godzinę. Kapustę wypłukać pod strumieniem wody, a golonkę krótko podgotować.
  3. 3.
    Do garnka włożyć kapustę, podgotowaną golonkę i resztę mieszanki z czosnku, kminku i Vegety. Wszystko zalać wodą i gotować na wolnym ogniu aż zmięknie.
  4. 4.
    Podczas gdy kapusta się gotuje, do rozgrzanego piekarnika włożyć przygotowane żeberka w naczyniu wysmarowanym smalcem. Podczas pieczenia podlewać żeberka odrobiną wody.

Sposób podania

Ugotowaną golonkę i pieczone żeberka pokroić na większe kawałki. Na ciepłym tałerzu ułożyć kiszoną kapustę i pokrojone mięso.

Porada

Jako dodatek do tego popularnego dania z miasta Varaždin powinno się podawać polentę. Według tradycji tego regionu, polentę można przelać mieszanką pokrojonego wędzonego boczku i mielonych nasion dyni.

Tabela energii i wartości odżywczych

Wartości energetyczne i odżywcze na jedną porcję (np. dla 1 osoby). W przypadku deserów wartości energetyczne i odżywcze dotyczą porcji 100 g.

Wartość odżywcza Jednostka miary Ilość K RDA (%) M RDA (%)
Wartość energetyczna kcal / kJ 620 / 2.592 - -
Tłuszcz g 22,85 - -
Węglowodany g 64,59 - -
Błonnik g 1,45 - -
Białko g 40,36 - -
Sól g 3,36 0 0
Witamina A μg 36,10 1 1
Witamina D μg 24,00 12 12
Witamina C mg 22,34 30 25
Witamina B3 mg 17,26 123 86
Potas (K) mg 1.028,28 28 28
Wapń (Ca) mg 111,28 11 11
Fosfor (P) mg 446,78 56 56

* Referencyjna Wartość Spożywcza dla przeciętnej Kobiety (2000 kcal) i Mężczyzny (2900 kcal) w wieku 25-50 lat. (Źródło: Raporty DRI - Macronutrients, Elements, Vitamins, www.nap.edu; Genesis R&D and Podravka d.d.)