Uszka wigilijne

  • 01.12.2011.
  • Średnio trudne
  • 4
  • 60 min

Na tradycyjnej wigilii nie może zabraknąć uszek dodawanych najczęściej do barszczu czerwonego. Wykonanie ich jest stosunkowo proste, choć pracochłonne. Z drugiej strony lepienie uszek może być świetną zabawą dla najmłodszych.

Składniki

  • Ciasto na pierogi:
  • 1kg mąki
  • 2 jajka
  • pół szklanki ciepłego mleka
  • 4 dkg masła
  • sól
  • Nadzienie:
  • 10 dkg suszonych grzybów
  • 1 cebula
  • 1 jajo
  • sól
  • pieprz

Sposób przygotowania

  1. 1.
    Mąkę wymieszać z jajkiem, solą i wodą, wyrobić niezbyt twarde ciasto.
  2. 2.
    Rozwałkować, pokroić w kwadraty (ok.4×4 cm), nakładać nadzienie. Zlepiać w trójkąty.
  3. 3.
    Grzyby namoczyć, ugotować, odcedzić, przepuścić przez maszynkę (wywar można zużyć do zupy lub sosu).
  4. 4.
    Cebulę pokroić w drobną kostkę i podsmażyć na tłuszczu na złoty kolor, dodać grzyby, ostudzić.
  5. 5.
    Następnie wbić do grzybów jajko i dobrze wymieszać, doprawić solą i pieprzem.
  6. 6.
    Uszka gotować we wrzącej, osolonej wodzie.

Sposób podania

Najlepiej smakują w barszczu wigilijnym.

Porada

Po wyjęciu uszek z wrzącej wody układać na półmisku i polewać masłem, wtedy uszka się nie posklejają.