Szanujemy Twoja prywatność

Używamy cookies, aby nasza strona internetowa działała prawidłowo i aby stale ulepszać nasze usługi. W przypadku wyłączenia korzystania z plików cookie niektóre części tej witryny mogą być niedostępne. Więcej szczegółów w Warunkach użytkowania.

Rodzaje Cookies: Techniczne, Marketingowe

Rodzaje Cookies: Techniczne, Marketingowe
Ustawienia

Ugotowany kurczak z sosem

  • 14.06.2006.
  • Średnio trudne
  • 6
  • 80 min

Do ugotowanego kurczaka można podać przeróżne sosy. np. pomarańczowy lub cytrynowy.

Składniki

  • 1 kurczak (około 1,5 kg)
  • 200 g warzyw (marchwi, selera, pietruszki)
  • 1 cebula
  • liść selera
  • 4-5 ziaren pieprzu
  • sól
  • 1 łyżka Vegety W Smak Do Kurczaka
  • Na sos pomarańczowy:
  • 1 pomarańcza
  • 20 g cukru
  • 40 g masła
  • 2 łyżeczki skrobi kukurydzianej
  • 200-300 ml wywaru z kurczaka

Sposób przygotowania

  1. 1.
    Kurczaka oczyścić, umyć i wstawić do zimnej wody. Po zagotowaniu dodać warzywa, smażoną cebulę, ziarna pieprzu, liść selera i Vegetę W Smak Do Kurczaka.
  2. 2.
    Zupę gotować na wolnym ogniu aż mięso będzie miękkie, następnie odcedzić i zostawić część zupy na sos, a ugotowane mięso pokroić na kawałki.
  3. 3.
    Krótko smażyć skrobię i cukier do czasu, aż się rozpuści. Następnie dodać sok z pomarańczy, trochę przetartej skórki z pomarańczy i około 300 ml przecedzonej zupy.
  4. 4.
    Sos krótko podgotować.

Sposób podania

Przygotowane mięso podać z sosem i ugotowanymi warzywami (brokułami, ziemniakami i marchwią).

Porada

Do zupy można dodać makaron nitki Podravka i udekorować pietruszką.

Mała tajemnica

Przed gotowaniem oczyścić mięso z tłustych części i dobrze opłukać, żeby wywar nie zrobił się mętny.

Tabela energii i wartości odżywczych

Wartości energetyczne i odżywcze na jedną porcję (np. dla 1 osoby). W przypadku deserów wartości energetyczne i odżywcze dotyczą porcji 100 g.

Wartość odżywcza Jednostka miary Ilość K RDA (%) M RDA (%)
Wartość energetyczna kcal / kJ 590 / 2.466 - -
Tłuszcz g 40,69 - -
Węglowodany g 9,25 - -
Błonnik g 1,21 - -
Białko g 44,25 - -
Sól g 0,83 0 0
Witamina A μg 4.706,00 118 94
Witamina D μg 3,73 2 2
Witamina C mg 7,71 10 9
Witamina B3 mg 22,86 163 114
Potas (K) mg 711,70 19 19
Fosfor (P) mg 378,21 47 47
Magnez mg 51,76 17 13

* Referencyjna Wartość Spożywcza dla przeciętnej Kobiety (2000 kcal) i Mężczyzny (2900 kcal) w wieku 25-50 lat. (Źródło: Raporty DRI - Macronutrients, Elements, Vitamins, www.nap.edu; Genesis R&D and Podravka d.d.)