Sposób przygotowania
-
1.
Cebulę pokroić na plasterki. Marchewkę, pietruszkę i seler pokroić w paski. Natkę pietruszki posiekać. Z udek usunąć skórę, natrzeć go solą, świeżo mielonym pieprzem i gałką muszkatołową.
-
2.
Na rozgrzanym oleju obsmarzyć udka z każdej strony, aż zruminieją.
-
3.
Pokrojone marchewkę, pietruszkę, cebulę oraz liść laurowy włożyć do naczynia żaroodpornego, na nie położyć udka wraz z olejem, tymiankiem, natką pietruszki i Vegetą. Zalać winem i octem. Naczynie przykryć albo nakryć folią aluminiową.
-
4.
Piec w piekarniku rozgrzanym do 180°C około godzinę. Podczas pieczenia można dolać jeszcze odrobinę wina i wody.
-
5.
Pieczone mięso odzielić od kości i pokroić w plastry.
Sposób podania
Upieczone mięso ułożyć na ciepłym talerzu wraz z warzywami i sosem z pieczenia. Posypać tartym chrzanem. Jako dodatek podawać gotowane ziemniaki z natką pietruszki.
Porada
To danie można przygotować również z udek kurczaka. W tym przypadku przygotowanie będzie trwało krócej.
Mała tajemnica
Jeśli usuniemy skórę, mięso nasiąknie przyprawami, będzie miało wyraźny aromat i łatwiej się upiecze.