Udziec z indyka po styryjsku

  • 01.11.2003.
  • Średnio trudne
  • 4
  • 90 min

Udziec z indyka jest dziś powszechnie dostępny, powstało więc wiele nowych i smacznych przepisów. Takim przepisem jest i ten, który polecamy na jesienne i zimowe dni.

Składniki

  • 2 udka indyka (około 800 g)
  • sól
  • świeżo mielony pieprz
  • gałka muszkatołowa
  • 100 g marchewki
  • 100 g pietruszki
  • 100 g selera
  • natka pietruszka
  • 1 cebula
  • 6 łyżek oleju
  • 2 liście laurowe
  • tymianek
  • 250 ml białego wina
  • 2-3 łyżki octu winnego
  • 4 łyżki świeżo tartego chrzanu
  • 1 łyżka Vegety

Sposób przygotowania

  1. 1.
    Cebulę pokroić na plasterki. Marchewkę, pietruszkę i seler pokroić w paski. Natkę pietruszki posiekać. Z udek usunąć skórę, natrzeć go solą, świeżo mielonym pieprzem i gałką muszkatołową.
  2. 2.
    Na rozgrzanym oleju obsmarzyć udka z każdej strony, aż zruminieją.
  3. 3.
    Pokrojone marchewkę, pietruszkę, cebulę oraz liść laurowy włożyć do naczynia żaroodpornego, na nie położyć udka wraz z olejem, tymiankiem, natką pietruszki i Vegetą. Zalać winem i octem. Naczynie przykryć albo nakryć folią aluminiową.
  4. 4.
    Piec w piekarniku rozgrzanym do 180°C około godzinę. Podczas pieczenia można dolać jeszcze odrobinę wina i wody.
  5. 5.
    Pieczone mięso odzielić od kości i pokroić w plastry.

Sposób podania

Upieczone mięso ułożyć na ciepłym talerzu wraz z warzywami i sosem z pieczenia. Posypać tartym chrzanem. Jako dodatek podawać gotowane ziemniaki z natką pietruszki.

Porada

To danie można przygotować również z udek kurczaka. W tym przypadku przygotowanie będzie trwało krócej.

Mała tajemnica

Jeśli usuniemy skórę, mięso nasiąknie przyprawami, będzie miało wyraźny aromat i łatwiej się upiecze.

Tabela energii i wartości odżywczych

Wartości energetyczne i odżywcze na jedną porcję (np. dla 1 osoby). W przypadku deserów wartości energetyczne i odżywcze dotyczą porcji 100 g.

Wartość odżywcza Jednostka miary Ilość K RDA (%) M RDA (%)
Wartość energetyczna kcal / kJ 539 / 2.253 - -
Tłuszcz g 34,03 - -
Węglowodany g 11,64 - -
Błonnik g 2,38 - -
Białko g 36,40 - -
Sól g 4,70 0 0
Witamina A μg 8.437,36 211 169
Witamina D μg 14,94 7 7
Witamina E mg 17,32 79 79
Witamina C mg 46,78 62 52
Potas (K) mg 839,69 23 23
Wapń (Ca) mg 127,70 13 13
Fosfor (P) mg 304,19 38 38

* Referencyjna Wartość Spożywcza dla przeciętnej Kobiety (2000 kcal) i Mężczyzny (2900 kcal) w wieku 25-50 lat. (Źródło: Raporty DRI - Macronutrients, Elements, Vitamins, www.nap.edu; Genesis R&D and Podravka d.d.)