Szanujemy Twoja prywatność

Używamy cookies, aby nasza strona internetowa działała prawidłowo i aby stale ulepszać nasze usługi. W przypadku wyłączenia korzystania z plików cookie niektóre części tej witryny mogą być niedostępne. Więcej szczegółów w Warunkach użytkowania.

Rodzaje Cookies: Techniczne, Marketingowe

Rodzaje Cookies: Techniczne, Marketingowe
Ustawienia

Turecke kotleciki

  • 22.03.2004.
  • Średnio trudne
  • 4
  • 70 min

W tureckiej kuchni nawet, z pozoru niewyszukane dania, mają wyjątkowy smak i niesamowity aromat.

Składniki

  • 400 g drobnomielonej cielęciny lub jagnięciny
  • 2-3 kromki białego chleba
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • sól
  • pieprz
  • 500 g ziemniaków
  • 100 ml mieszanki oliwy z oliwek i oleju ze słonecznika
  • 4 zielone papryki
  • 3-4 pomidory
  • oregano
  • 1 łyżka Vegety Natur
  • pietruszka (do ozdoby talerza)

Sposób przygotowania

  1. 1.
    Do mielonego mięsa dodać nasączony i wyciśnięty chleb, przetartą cebulę, czosnek, sól i pieprz. Wszystko razem dobrze wymieszać i zrobić małe kotleciki.
  2. 2.
    Obrane ziemniaki pokroić na plasterki grubości 0,5 cm i smażyć na rozgrzanym oleju. Następnie ziemniaki włożyć do żaroodpornego naczynia i posolić.
  3. 3.
    Potem usmażyć kotleciki z obu stron rozłożyć je na przygotowanych ziemniakach.
  4. 4.
    Na tym samym tłuszczu dusić paprykę i pokrojone pomidory (można też dodać peperoni). Dodać oregano, Vegetę Natur, krótko przegotować i polać po kotlecikach. Wszystko zalać około 100 ml wody.
  5. 5.
    Włożyć do piekarnika i piec przez około 20 minut w 180 stopniach.

Sposób podania

Kotleciki udekorować liśćmi pietruszki, upieczonymi paprykami i pomidorami.

Porada

Z mielonego mięso można zrobić przeróżne kształty kotlecików, np. kulki, wałeczki.

Mała tajemnica

Mięso należy najpierw usmażyć z obu stron na gorącym oleju, aby później było wystarczająco soczyste.

Tabela energii i wartości odżywczych

Wartości energetyczne i odżywcze na jedną porcję (np. dla 1 osoby). W przypadku deserów wartości energetyczne i odżywcze dotyczą porcji 100 g.

Wartość odżywcza Jednostka miary Ilość K RDA (%) M RDA (%)
Wartość energetyczna kcal / kJ 695 / 2.905 - -
Tłuszcz g 47,00 - -
Węglowodany g 45,00 - -
Błonnik g 5,00 - -
Białko g 22,00 - -
Sól g 2,15 0 0
Witamina A μg 954,00 24 19
Witamina E mg 12,00 55 55
Witamina C mg 64,00 85 71
Witamina B3 mg 13,00 93 65
Potas (K) mg 1.080,00 29 29
Fosfor (P) mg 276,00 35 35
Magnez mg 71,00 24 18

* Referencyjna Wartość Spożywcza dla przeciętnej Kobiety (2000 kcal) i Mężczyzny (2900 kcal) w wieku 25-50 lat. (Źródło: Raporty DRI - Macronutrients, Elements, Vitamins, www.nap.edu; Genesis R&D and Podravka d.d.)