Szanujemy Twoja prywatność

Używamy cookies, aby nasza strona internetowa działała prawidłowo i aby stale ulepszać nasze usługi. W przypadku wyłączenia korzystania z plików cookie niektóre części tej witryny mogą być niedostępne. Więcej szczegółów w Warunkach użytkowania.

Rodzaje Cookies: Techniczne, Marketingowe

Rodzaje Cookies: Techniczne, Marketingowe
Ustawienia

Turecka shoarma z mięsem

  • 03.12.2007.
  • Trudne
  • 4 – 6
  • 180 min

Shoarma oznacza farsz zawijany w liście kiszonej kapusty lub liście winogron. Zazwyczaj podaje się takie „zawijasy” z purée z ziemniaków albo z domowym chlebem. W Chorwacji zazwyczaj je się je po sylwestrowym świętowaniu.

Składniki 4 – 6 

  • 1 kiszona kapusta (1 kg)
  • 300 g pokrojonej kiszonej kapusty
  • 500 g żeberek
  • 2 liście laurowe
  • 1 łyżka pieprzu w ziarenkach
  • 3 łyżki oleju
  • 1 łyżka mąki TYP 550
  • 300 ml wody
  • 1 łyżka koncentratu pomidorowego Podravka
  • Składniki na farsz:
  • 1 łyżka oleju
  • 200 g cebuli
  • 30 g drobno pokrojonej szynki parmeńskiej
  • 600 g mielonej wołowiny
  • 200 g mielonej wieprzowiny
  • 4 ząbki czosnku
  • 1 jajko
  • 80 g ryżu
  • 100 ml wody
  • 1 łyżeczka czerwonej mielonej papryki
  • 1/2 łyżeczki pieprzu
  • 1 łyżka Vegety

Sposób przygotowania

  1. 1.
    Na łyżce oleju usmażyć drobno pokrojoną cebulę i szynkę parmeńską.
  2. 2.
    Mięso, zgnieciony czosnek, jajko, ryż, wodę, mieloną paprykę, pieprz, Vegetę i sól dokładnie wymieszać.
  3. 3.
    Liście kapusty oddzielić od głąba, odkroić grube końcówki i wypłukać.
  4. 4.
    Do przygotowanych liści kiszonej kapusty włożyć farsz, zawinąć i końcówki dobrze przycisnąć do wewnątrz.
  5. 5.
    Połowę pokrojonej kapusty rozłożyć na dnie garnka, na nim położyć mięso, przygotowane zawijasy z kapusty i farszu, dodać liście laurowe, pieprz ziarnisty i wszystko przykryć pozostałą pokrojoną kapustą.
  6. 6.
    Wszystko zalać wodą, aby kapusta była przykryta i gotować na wolnym ogniu około 2 godziny.
  7. 7.
    Na oleju usmażyć mąkę aż nabierze jasnobrązowego koloru.
  8. 8.
    Nieprzestając mieszać, dodać mieloną paprykę, koncentrat pomidorowy i wodę.
  9. 9.
    Następnie to wszystko wlać do shoarmy.

Sposób podania

Shoarmę podawać z ugotowanymi ziemniakami.

Tabela energii i wartości odżywczych

Wartości energetyczne i odżywcze na jedną porcję (np. dla 1 osoby). W przypadku deserów wartości energetyczne i odżywcze dotyczą porcji 100 g.

Wartość odżywcza Jednostka miary Ilość K RDA (%) M RDA (%)
Wartość energetyczna kcal / kJ 1371 / 5.731 - -
Tłuszcz g 93,72 - -
Węglowodany g 98,14 - -
Błonnik g 2,45 - -
Białko g 36,23 - -
Sól g 4,06 0 0
Witamina A μg 101,99 3 2
Witamina D μg 30,93 15 15
Witamina E mg 8,01 36 36
Witamina C mg 32,02 43 36
Potas (K) mg 1.036,14 28 28
Wapń (Ca) mg 134,41 13 13
Fosfor (P) mg 397,53 50 50

* Referencyjna Wartość Spożywcza dla przeciętnej Kobiety (2000 kcal) i Mężczyzny (2900 kcal) w wieku 25-50 lat. (Źródło: Raporty DRI - Macronutrients, Elements, Vitamins, www.nap.edu; Genesis R&D and Podravka d.d.)